„Časna roditeljska” – Ključ dečjeg poverenja

40

Ne postoji instant sticanje dečjeg poverenja. Stručnjaci kažu da se ono gradi odmalena. Znate kako se kaže da „deca ne lažu”, ali odlično umeju da prepoznaju laž i još više neispunjena obećanja, i to od najranijih dana. Zato uvek ispunite obećano. Uvek!

Ako mama i tata kažu da će nešto uraditi, nekud dete odvesti, neka to i urade – po cenu da ostanu bez ručka tog dana. Obećanje se mora ispuniti. Samo tako pružate model ponašanja koje će i ono samo kopirati tokom odrastanja.

Otkrijte mu svoj teret

Neka vam ona pionirska „časna reč”, koju ste učili kao mali, bude vodič u sticanju poverenja deteta. I nikada, ali nikada nemojte odati tajnu koju vam je poverilo.

Ako ta tajna zahteva rešavanje problema u koje se uključuju školski pedagog, nastavnik, direktor ili neko van kuće, onda imajte toliko takta da pokušate da problem rešite smireno i bez mnogo galame, ali ako tako ne ide, onda recite svom detetu koje ćete korake preduzeti i da ćete podići galamu zbog nasilja koje trpi.

Dete treba da bude uključeno u taj proces i da zna sa čime se i vi kao roditelj nosite, da to ni vama ne predstavlja tamo neki poslić, već da ozbiljno pristupate rešavanju problema na odrastao način, ali da čvrsto stojite uz njega. Razmišljajte uvek o slici koju mu ostavljate i modelu ponašanja koje će ono, hteli vi to ili ne, kopirati.

Dete nasilnik – vapi za pomoć

Ako je vaše dete ono koje je nasilnik i vi to otkrijete, potrebno je, takođe, da steknete toliko poverenja da vam ono prizna koga i zašto maltretira. Razmislite jeste li mu baš vi ili neko iz okruženja pružili takvu matricu kao uzor po kome se ponaša. Prvi korak u rešavanju problema je šok-terapija: priznati sebi da je vaše ljubljeno dete postalo nasilnik. Onda to treba priznati i stručnjaku i baciti se na terapiju. Školski psiholog ili pedagog mogu i u ovakvim situacijama pomoći i objasniti detetu druge nenasilne mehanizme borbe za sebe, svoje mišljenje, stavove, potrebe.

Tu je neizmerno važno da ste sabrani, da se ne hvalite njegovim „uspesima u tuči”, da ne podržavate agresiju i iskazivanje besa koji mogu da naude drugima, ali i da se obratite stručnjaku ili dete upišete na neki sport. Igra poverenja je u ovom slučaju takođe važna, pa umesto osude, koja će ga samo naterati da se povuče u sebe, a ne nužno i da prestane sa nasiljem, pokušajte da razumete razloge i uzroke. Psihoterapeut Marija Milenković kaže da su i nasilnik i onaj koji trpi nasilje žrtve, samo žrtve različitih nasilnika i zato je potreban psihološki rad sa obe žrtve.