Da li je treće oko bapska priča ili ima naučni osnov?

550

Kada čujete pojam treće oko, verovatno pomislite na neke paranormalne fenomene, ezoteriju, bapske priče, možda čak i vanzemaljce, a zapravo je reč o organu koji svi imamo i koji se stručno zove epifiza ili pinealna žlezda. Univerzitetski profesor Branimir Nestorović kaže da lekari na fakultetu ništa ne uče o ovoj žlezdi, iako je sastavni deo svakog tela, i u svojoj autorskoj emisiji na linktv.rs govori zbog čega je to tako.

Doktor ukazuje na to da je vrlo zanimljivo što je sliku epifize gotovo nemoguće naći, čak i u anatomskim atlasima, ali iz retkih izvora zaključuje da pinealna žlezda ima istu strukturu kao i oko – očno sočivo, retinu i telo, a nalazi se na bazi mozga. 

Šta se zapravo dešava u epifizi?

Dok je za neke osnovna uloga trećeg oka povezivanje našeg energetskog bića sa kosmosom, profesor Nestorović ukazuje da je osnovna funkcija ove žlezde da luči melatonin, hormon zadužen za spavanje. 

Za njega je epifiza interesantna iz drugog razloga – kako kaže, ona svetli u mraku. Doktor tvrdi da ova žlezda emituje plavu svetlost i da čak može da se vidi kod plavokose dece svetle puti. Ipak, još uvek je nejasno zbog čega se ovaj fenomen uopšte dešava i šta on u stvari znači, a dr Nestorović priznaje da su aktivnosti epifize na granici nauke.

Kako naše telo samo proizvodi najjaču drogu?

Doktor podeseća da je zbog svih ovih pitanja grupa francuskih istraživača 2013. godine ispitivala epifizu i otkrila da ona sintetiše dimetil-triptamin, materiju koja nastaje od melatonina. Inače, dimetil-triptamin je najjači poznati halucinogen, odnosno najjača halucinogena droga. Kada bi se ova materija fabrički proizvodila, zakonom bi bila zabranjena zato što izaziva halucinacije.

Profesor Nestorović se zato pita: „Kako možemo da objasnimo da epifiza, naš organ, deo mozga, normalno stvara halucinogenu drogu koja je inače zabranjena za upotrebu? Očigledno je da je dimetil-triptamin uključen u mehanizam nastanka snova, o kome sam pričao, kao i u mehanizam nastanka fenomena koji se pojavljuju tokom umiranja, kao i da naš mozak ima sposobnost da izazove nešto što nazivamo halucinacijama.” 

Na kraju, on veruje da će snovi tek postati interesantni raznim istraživačima i očekuje zanimljive rezultate, a do tada kaže da čak ni ona bapska tumačenja da će se onaj ko sanja ispadanje zuba razboleti uopšte nisu bezvezna. U nastavku pogledajte celu emisiju „Šta nam snovi poručuju?”.