Dr Nestorović objašnjava kako nas čuvaju zdrave mitohondrije

391

Mitohondrije nisu samo baterije organizma, kako smo ih do sada posmatrali, već je njihova vitalnost ključna za zaštitu od dijabetesa, ali i drugih neurodegenerativnih bolesti, kao što je karcinom. Zašto je još važno održavati mitohondrije zdravim i kako nas to podmlađuje – otkriva dr Bane Nestorović.

U svojoj autorskoj emisiji „Zdravo sa profesorom Nestorovićem” profesor Medicinskog fakulteta u Beogradu dr Branimir Nestorović upoznao nas je sa novim istraživanjima o dijabetesu koja pokazuju da glavni uzročnici dijabetesa nisu šećer i insulin, već je to nepravilan rad mitohondrija. 

Do sada smo iz biologije u osnovnoj školi učili da su mitohondrije ćelijske organele koje imaju centralno mesto u metabolizmu ćelije i da se za njih iz tog razloga kaže da su baterije ili energetske stanice ćelije. 

U mitohodrijama se stvara energija koju koristimo za naše aktivnosti i funkcionisanje organizma, pa zato profesor Nestorović kaže da su one esencijalne za obavljanje života ćelije. Dodaje da je disfunkcija mitohondrija osnovni uzrok starenja, ali i problema sa neurodegenerativnim bolestima. 

Dobra vest je da postoji način da se poboljša vitalnost naših mitohondrija, a profesor objašnjava i kako to utiče na podmlađivanje celog organizma.