FIRST LEGO League dolazi u Srbiju

78

Fondacija 1%, u saradnji sa Serbian Tech i slovenačkom organizacijom Super Glavce , organizuje  takmičenje i program za decu i mlade. FIRST® LEGO® League takmičenje će se održati 23.maja u Prvoj kragujevačkoj gimnaziji na kom će učestvovati ukupno deset ekipa iz Srbije i Bosne i Hercegovine. Cilj takmičenja je da učesnici stiču iskustvo u rešavanju stvarnih problema kroz vođeni globalni program robotike i time grade bolju budućnost.

FIRST® LEGO® League je globalni program koji deci predstavlja nauku, tehnologiju, inženjerstvo i matematiku (STEM) kroz zabavno i uzbudljivo praktično učenje, upotrebom didaktičkih materijala i LEGO Education setova. Program se održava u preko 100 država, a Srbija je ponovo jedna od njih. Na globalnom nivou, za program je prijavljeno preko 35 000 timova.

Učenici osnovnih i srednjih škola, kroz četiri takmičarska dela – osnovne vrednosti, Robot dizajn, Robot igra i inovativni projekat, učestvuju u misaonom i kreativnom procesu izrade inovativnog projekta, konstruisanja i programiranja robota koji prelazi određene misije i prezentovanja rezultata pred sudijama. Osnovne vrednosti – istraživanje, inovacija, uticaj, inkluzija, timski rad i zabava su temelj programa i upravo one razlikuju FIRST® LEGO® League od ostalih programa te vrste. Ovogodišnja tema projekta je “RePlay” i usmerena je na podsticanje ljudi da se bave fizičkim vrednostima. Pobedničke ekipe će se sa FIRST LEGO League takmičenja u Srbiji otići u Sloveniju na regionalno takmičenje, a ekipe koje tamo pobede, plasiraju se na svetsko takmičenje u SAD-u.

Brend Tesla prepoznao je značaj i vrednost programa i organizatora i pružio podršku ovogodišnjoj organizaciji takmičenja.

SerbianTech povezuje kompanije, fondove, startape i zajednice koje nude edukaciju i promociju lokalnog tehnološkog ekosistema, vodeći brzi rast svih ključnih aktera.

Fondacija 1% osnovana 2018.godine, ima za cilj podršku mladim, talentovanim ljudima da otkriju i ostvare svoje talente, ideje i potencijale. Podržava mlade naučnike, istraživače, inovatore i umetnike u učešću na međunarodnim takmičenjima ili u školovanju i usavršavanju na međunarodnim fakultetima i univerzitetima. Princip koji se Fondacija 1% vodi, zasniva se na tome da svako od nas može dati barem mali doprinos i na taj način zajedničkim snagama je moguće kreirati pozitivnu promenu i poboljšati svet u kojem živimo.

Fondacija ima otvoren i humanitarni SMS broj 7001 na koji možete u bilo kom trenutku poslati poruku (cena poruke je 200 RSD, pdv se ne naplaćuje) i time podržati mlade talente.

O radu Fondacije, njenim projektima i akcijama, možete se informisati na zvaničnom sajtu 1posto.rs ali i putem Instagram profila, Facebook i  LinkedIn stranice.