Kada je pravo vreme za trening?

0
0

Ako ste se ikada zapitali koje je najbolje vreme za vežbanje – da li je to jutro, podne ili veče, kao i šta je najbitnije da znate ako želite da skinete višak kilograma, doktor Vladimir Mrdaković, saradnik linkTV-a, tu je da vam sve pojasni.

Kako biste postigli najbolje rezultate pri vežbanju bitno je da poslušate svoj organizam, koji daje različite signale u vezi sa tim kada je pravo vreme za treniranje.

Doktor Mrdaković smatra da je na samom početku veoma važno da u odnosu na dnevni psihofizički zamor procenimo kada su nam energetski kapaciteti najintezivniji. S tim u vezi, on najviše preporučuje prepodnevne treninge, jer je u jutarnjim časovima psihofizički zamor na najmanjem nivou. 

„Ono što je u suštini praksa pokazala jeste da se svi efekti koji su u vezi sa određenom vrstom dobrih pomaka odnose pre svega na trening u prepodnevnim časovima”, ističe dr Mrdaković. 

Na šta treba da obratimo pažnju ako se odlučimo za popodnevne ili večernje treninge?

„Neka najosnovnija poruka za rekreativce koji treniraju u popodnevnim časovima je da završavaju vežbanje dva i po do tri sata pred odlazak na spavanje kako bi imali dovoljno vremena da urade veoma fine procedure oporavka, a to su lagana rastrčavanja, lagana lediranja, dobra rehidratacija pomoću nekih elektrolitnih tečnosti koje mogu lepo da oporave čoveka, sa nekim vrlo detaljnim istezanjima, koja bi ga uvela u fin smiraj kako bi mogao da se odmori tokom noći”, objašnjava doktor. 

Ako vam je trening jedna od metoda za smanjenje kilograma i zanima vas šta je u tom slučaju nabolje da uradite, pogledajte epizodu „e-Misije” u nastavku.