Kako da izbegnete čarke u braku

0
0

Skladan brak i zdrave partnerske relacije nisu puka sreća jer ste našli srodnu dušu, nego ozbiljan trud oko građenja odnosa dvoje ljudi.

Hajde da se podsetimo stvari koje zahtevaju stalnu pažnju i „održavanje” kao što su zajednički ciljevi, slobodno vreme koje provodite na kvalitetan način, emocionalna inteligencija, podela poslova i obaveza.

Na početku je uvek divno ma koliko bilo teško, a kako godine odmiču, ukoliko nemate zajedničke ciljeve, problemi i konflikti mogu da iskaču iz svakog ćoška.

Zbog nezavidne finansijske situacije i nesigurnosti dobro je imati zajedničke ciljeve, i to strateške, kao što je obrazovanje dece. Ukoliko ste oboje fokusirani na to, lakše i sa mnogo manje stresa ćete zaraditi novac uprkos svim poteškoćama, a funkcionisaćete kao super porodica.

Razgovor i dogovor, pa ukrug

Isti princip se može primeniti i na kupovinu kola – cilj je jedan, a potreba mnogo, pa uskladite želje oko boje, cene, bezbednosti, tovarnog prostora. 

Komunikacione veštine je bitno razvijati, dobro je za posao, ali i za smanjivanje čarki i prepirki oko nesporazuma. To ne znači da oboje treba da upišete poseban kurs ili fakultet, već samo da nađete model po kome ćete da pričate o temama i stvarima koje najčešće izazivaju sukob.

Ovo je dupla pobeda jer na ovaj način i deci usađujete naviku da razgovaraju i raspravljaju o problemima umesto da se hvataju za gušu na prvu loptu.

Ipak, sukobi nisu nešto što se u potpunosti može izbeći, jer pre braka obe strane u „miraz” nose sistem vrednosti, životnu filozofiju. Na ovakvima stvarima nije kasno raditi čak i ako ste „pojeli” famozni džak soli.

Šta često zaboravljamo, a veoma je važno

U odmaklom braku slobodno vreme s kojim smo svi tanki zaista morate provesti tako da oboje uživate, što ne podrazumeva odlazak u kladionicu ili zajednički pedikir. Imajte realna očekivanja i napravite izvodljiv plan. Holivudske priče izgledaju bajkovito jer iza njih stoji ozbiljna produkcija.

Pružanje podrške ne sme nikako biti zanemareno. I sami znate koliko se bolje osećate kada dobijete neočekivan podsticaj u vidu nekoliko pozitivnih reči.

Emocionalna inteligencija ili, u prevodu, pametno prepoznavanje, kontrolisanje i pokazivanje osećanja je opet stvar „teretane” – redovno vežbanje vas drži u kondiciji.

Preduslov skladnosti koji psiholozi navode ogleda se u tome da imate što više sličnosti s mužem, a svi znamo da život ima tendenciju da spaja suprotnosti, valjda da bi se postigao balans i iz toga izašlo savršenstvo, po vašoj meri.

Ostavite komentar

Unesite komentar
Unesite ime