Kako da na prirodan način ublažite bolnu menstruaciju?

0

Bolne menstruacije svakako možete ublažiti različitim lekovima. Međutim, postoje i prirodne metode pomoću kojih možete umanjiti bolove bez posezanja za lekovima.

Iako je menstruacija prirodan deo života, mnoge žene trpe nelagodnost tokom ovog perioda. Ulazak u pubertet u ranom uzrastu, genetika, jako krvarenje tokom trajanja ciklusa i nezdrave navike kao što su pušenje, konzumiranje alkohola i nepravilna ishrana faktori su koji utiču na nastanak bolnih ciklusa.

Nelagodnost izazvana menstrualnim bolovima može biti jaka. Grčevi, depresija, znojenje, glavobolja, mučnina, povraćanje ili zadržavanje tečnosti neki su od simptoma koji često sprečavaju ženu da nastavi rutinske aktivnosti. Bolovi u donjem stomaku mogu se pojaviti nekoliko dana pre ciklusa i trajati 2-3 dana od početka menstruacije. Srećom, postoje prirodne metode koje vam mogu pomoći da lakše podnesete ove dane.

Vruća infuzija

Biljni napici su odlična opcija za ublažavanje bola i upale. Najviše se preporučuju čajevi od kamilice, žalfije i cimeta.

Cimet ima antiinflamatorno dejstvo, koje može umanjiti bol tokom menstruacije. Napravite čaj od cimeta tako što ćete pola kašičice cimeta umešati u šolju sa 250 ml tople vode. Ostavite da odstoji do 5 minuta, zatim dodajte malo meda.

Čaj od đumbira

Đumbir je čudesna biljka poznata po svom višestrukom dejstvu. U ovom slučaju čaj od đumbira umanjuje bolove izazvane menstrualnim ciklusom i čini da menstruacije postanu redovne.

Narendajte mali komad očišćenog đumbira i kuvajte ga u 250 ml vode tokom 5 minuta. Zatim procedite i dodajte malo meda i sok od limuna. Preporučuje se da ovaj čaj pijete 3 puta dnevno tokom ciklusa.

Topla voda

Napunite termofor toplom vodom i stavite ga na donji deo stomaka. Toplota će smanjiti grčeve u mišićima i pružiće vam olakšanje.

Tuširanje toplom vodom pre spavanja takođe vam pomaže da se opustite, umanjite bol i da lakše zaspite. Ne zaboravite, dobar san tokom ovih dana izuzetno je važan.

Seme lana

Seme lana je odličan saveznik u borbi protiv bolne mestruacije. Sadrži esencijalne masne kiseline koje pomažu u stabilizaciji proizvodnje progesterona. Kada patite od menstrualnih bolova, potrebno je da konzumirate 1-2 kašike lanenog semena dnevno. Seme lana možete staviti u jogurt ili preko salate radi boljeg ukusa.

Eterična ulja

Nanesite malo eteričnog ulja na donji deo stomaka i utrljajte ga nežnim, kružnim pokretima u smeru kazaljke na satu. Ulja lavande i ruzmarina najviše se preporučuju. Takođe je korisno da udahnete arome ovih supstanci jer se na taj način postiže umirujući efekat i stimuliše relaksacija mišića.

Praktična fizička vežba

Verovatno vam je tokom onih dana teško i da ustanete iz kreveta, ali vežbanje poboljšava protok krvi, te vam može pomoći da se izborite sa bolom. Zapamtite da u ovom periodu treba da obavljate fizičke aktivnosti umerenog inteziteta, bez napora i forsiranja. Dobra opcija je hodanje, rastezanje ili joga.