Kako izaći na kraj sa tinejdžerom?

137

Mnogi roditelji ulazak deteta u pubertet doživljavaju kao pravo mučenje. Ako i vi prolazite kroz pakao koji je izazvan naglim promenama raspoloženja vašeg deteta, onda je ovo tekst za vas.

Tinejdžeri imaju kratak fitilj; iz njihovog ugla roditelji deluju kao pravi gnjavatori koji stalno nešto ispituju počev od toga kuda idu, sa kim se druže i tome slično. 

Okidač besa kod vašeg deteta jednostavno može biti to što tražite od njega da očisti sobu, da završi svoj domaći zadatak pre izlaska sa prijateljima ili kada pitate zašto ima lošije ocene u poslednje vreme. Umesto ispravnog odgovora dobijate bes i ljutnju. Većina roditelja na takvo ponašanje odgovara na isti način, što nije mudro rešenje, jer takvom reakcijom samo pogoršavate stvari. 

Adolescencija je emocionalno težak period i za same tinejdžere – zato su vaša podrška i primer potrebni čak i onda kada su ljuti. Otkrivamo vam šta možete da uradite kako biste smanjili tenziju i preuzeli kontrolu nad situacijom.

Kontrolišite bes

Najjednostavnije na svetu jeste da besom reagujete na ljutnju. Umesto toga pokušajte da budete strpljivi sa svojim detetom. Reakcija poput: „Šta je ovo dete umislilo?” svakako nije dobro rešenje.

Vi ste kao roditelj emotivno jači, zato treba da postupite pametno. Prva stvar je da ostanete mirni kako ne biste pogoršali situaciju i izgovorili reči zbog kojih ćete kasnije žaliti. Ako ne dodajete ulje na vatru, vaše dete će imati priliku da isprazni svoj bes i da mirno razmisli o situaciji.

Batina NIJE iz raja izašla

Suočeni sa velikim nedostatkom poštovanja ili razmatranja situacije, neki roditelji izgube svu kontrolu i pokušavaju da problem reše batinama. Velika greška! Bez obzira na to što ste čuli od drugih roditelja i bez obzira na način na koji su vas vaspitavali, izbegavajte da udarate decu.

Imajte u vidu da je bes veoma moćna emocija i brzo se širi, zato pazite da se stvari ne omaknu kontroli. Batine samo uče dete da se problemi rešavaju nasiljem, što svakako nije dobra lekcija. 

Kazne nesrazmerne krivici

Ljutnja može da vas navede da obećate kaznu koju kasnije nećete moći da ispunite. Umesto toga razgovarajte sa detetom i objasnite koje ponašanje je neprihvatljivo i koje će posledice biti ukoliko to ne poštuje.

Smanjenje privilegija u vidu oduzimanja telefona, računara, zabrane igranja igrica ili izlazaka u kraćem periodu jesu dopustive, ali u tom slučaju ostanite čvrsti i držite do svoje reči. Jedino u tom slučaju možete biti sigurni da će vaš tinejdžer naučiti lekciju. 

Važnost održavanja uzajamnog poštovanja

Slažemo se da je potrebno mnogo unutrašnje snage da savladate impulse, naročito ljutnju i bes. Ali zaista nema ničeg lošeg u tome da razgovor nastavite kada se malo smire strasti. Trudite se da izbegavate vulgarne reči ili uvrede, jer na taj način učite dete da razgovara na miran način i sa poštovanjem. 

Nije sramota da potražite pomoć

Razgovor sa decom veoma je bitan. Izaberite pravo vreme kako biste saznali da li postoji nešto što uznemirava vašeg tinejdžera. Može se desiti da na veoma agresivan način odbije da razgovara sa vama. Ako tinejdžeri mogu ugroziti sebe ili druge osobe, nemojte čekati. Neophodno je da se obratite terapeutu ili obučenom psihologu da otkrije zašto dete postupa na taj način.

Milena Jeremić