Kako se pravilno zamrzava povrće

0
0

Mudre domaćice leti misle na zimski ručak, pa zamrzivač popune svežim povrćem i konzumiraju ga kad one hoće. Pa neće im valjda (ne)sezona ovoga i onoga upropastiti želju za baš određenim jelom onda kad se njima jede? 

Ipak, važno je znati kako zamrznuti povrće na najbolji način. Dr sc. med. Jelena Gudelj Rakić, specijalista higijene u Institutu za javno zdravlje „Milan Jovanović Batut”, otkriva nam jednostavna pravila za ovu vrstu „zimnice”. 

Paradajz zamrznite svež, a blitvu blanširanu

„Namirnice se mogu zamrznuti u svežem stanju ili polupripremljene. Kada je u pitanju povrće, u svežem stanju, na primer, zamrzavaju se peršun, mirođija, paradajz, dok se lisnate vrste povrća poput spanaća, blitve, zelja pre zamrzavanja kratko kuvaju u ključaloj vodi (blanširaju) kako bi se nakon toga zamrzle”, savetuje dr Jelena Gudelj Rakić. Ona kaže da ovako zamrznuto povrće može da se čuva u zamrzivaču od 6 meseci do čak godinu dana. 

Ovako pripremljen krompir sme da se zamrzne

Naša sagovornica tvrdi da je i kuvani krompir moguće zamrznuti, pa ga kasnije koristiti za pripremu jela. Ali njega ćemo za takvu potrebu kuvati oko 6 minuta, ako ga celog kuvamo, ili duplo kraće ako je isečen. 

„Ovako skuvan krompir treba brzo ohladiti u ledeno hladnoj vodi i rasporediti na papir za pečenje u rerni. Zajedno sa papirom staviti u zamrzivač. Kada se zaledi, krompir prebaciti u kesu. Ovo sprečava da se krompir zalepi jedan za drugi”, otkriva nam tajnu. 

Kada je ovako zamrznut, može se iskoristiti u roku od 6 meseci za pripremu jela. Međutim, veoma je važan i način odmrzavanja, pa zato preporučuje da se veče pre upotrebe zamrznuti paketić prebaci iz zamrzivača u frižider. Dva sata pre konačne pripreme treba ga staviti na sobnu temperaturu, pa tek onda koristiti. 

Zamrznuti paprikaš je „zločin”

Kada je krompir potpuno skuvan u jelu kao što je paprikaš, ne treba ga zamrzavati, jer dobija ukus sunđera, na osnovu iskustva tvrdi autor ovog teksta. U slučaju da baš želite da svom studentu pošaljete zamrznuti paprikaš, zamrznite samo taj saft sa mesom, ali bez krompira. Skuvani krompir zamrznite posebno, po uputstvima dr Jelene Gudelj Rakić. Kad posebno ugreje saft i krompir, samo treba da ih spoji i eto mu ručka.