Kako se skidaju fleke od blata?

1380

U periodu kiša i loših vremenskih prilika česte su i fleke od blata, pogotovo na dečjoj odeći. Ipak, ne morate više da čupate kosu sa glave jer imamo rešenje koje će vam pomoći da se efikasno rešite fleka od blata! 

Nezgode se često dešavaju, pa je tako svako od nas barem jednom završio sa flekama na omiljenoj odeći. Pre nego što posegnete za raznim preparatima koji se nalaze na tržištu, obratite pažnju na dve stvari: od kog je materijala odeća na kojoj se fleka nalazi i koja je fleka u pitanju. 

Posebnu pažnju treba obratiti na vrste tkanina od vune i svile, koje zahtevaju ručno pranje u toploj vodi, dok stvari od teksasa, pamuka ili poliestera bez problema možete oprati u veš-mašini.

Osim što nas fleke iritiraju, one mogu i da unište tkaninu ukoliko se uklanjaju na pogrešan način. U naletu panike često se dešava da počnemo da ribamo odeću u nadi da će fleka nestati ako budemo dovoljno uporni. Takav pristup nije dobro rešenje kada su fleke od blata u pitanju. Ipak, ne očajavajte, u nastavku teksta dajemo vam savet koji će pomoći da se rešite fleka od blata bez po muke. 

Mokro blato se ne pere!

Kada su fleke od blata u pitanju, nikako ne smemo zaboraviti da se mokro blato ne pere. Najbolje rešenje je da ostavite da se blato u potpunosti osuši, pa da pomoću četke sastružete skorelu prljavštinu. Nakon toga na red dolazi kombinacija deterdženta, vode i četke. Tek kada ste istrljali odeću, možete je staviti u veš-mašinu. 

A šta o flekama od blata misli Duda, junakinja linkTV-a, i kako se ona bori sa njima – saznajte u emisiji „Čista posla”.