Koje suplemente smemo da uzimamo „na svoju ruku”

0

U nedostatku određenih vitamina i minerala često posežemo za raznim suplementima. Da li je to dobro i koje suplemente smemo uzimati bez konsultacije sa lekarom samo su neka od pitanja na koja nam je odgovorila saradnica linkTV-a doktorka Ana Gifing. 

Verovatno je svako od vas barem jednom bio zbunjen kada je dodatak ishrani u pitanju. Na sam pomen suplemenata većina ljudi kao prvu asocijaciju ima proteine, kreatine i slične proizvode. Naprotiv, suplementi su više od toga. 

Prvi na listi suplemenata svakako su vitamini i minerali. Nakon što smo to definisali, nameće se pitanje kako da prepoznamo da li imamo neki nedostatak vitamina ili minerala kao i to koje suplemente smemo da uzimamo „na svoju ruku”.

Oprezno sa vitaminima i mineralima

„Prilikom uzimanja vitamina treba imati oprezan stav. Ono što definitivno možete uzeti je ono što najčešće koristimo, a to je magnezijum. On se veoma često koristi za sve fiziološke i biohemijske procese u našem organizmu i trošimo ga mnogo, tako da se on može nadoknadjivati. Ono što bi  trebalo proveriti laboratorijskim pretragama to je ono što se tiče vitamina D koji učestvuje u preko 300 funkcija u našem organizmu”, objašnjava dr Gifing.

U razgovoru sa doktorkom saznali smo i do kojih nas sve problema može dovesti nedostatak vitamina i minerala, kako da prepoznamo kada neko ima nedostatak cinka kao i to da li određeni suplementi mogu da pospeše mršavljenje. Odgovore na ova pitanja dobićete u ovoj epizodi „e-MISIJE”.