Koliko puta dnevno bi trebalo jesti?

98

Usled brzog načina života i mnogobrojnih obaveza, često se dešava da ne vodimo računa o tome kada i koliko jedemo. Kako to ne bi uticalo na naše zdravlje, pitali smo stručnjaka kako da najbolje organizujemo svoje obroke. 

Na pitanja kada bi trebalo jesti, šta se dešava u našem organizmu kada prezalogajimo nešto između obroka, koliki je optimalni broj obroka na dan i na još neka odgovorila je saradnica linkTV-a dr Ana Gifing (stručnjak za ishranu).

Idealan broj obroka

Prema rečima doktorke Ane Gifing, pravi fiziološki odgovor za zdrav organizam odrasle osobe jesu tri obroka dnevno: doručak, ručak i lagana večera.

„Za decu školskog i predškolskog uzrasta sasvim je korektno da imaju jednu do dve užine, ali za nas odrasle uopšte nije neophodno u toku dana uzimati te neke međuobroke”, ističe doktorka.

Uzimanje tečnosti tokom obroka – da ili ne?

Jedna od najčešćih dilema jeste da li treba piti vodu ili neku drugu tečnost tokom obroka. Doktorka Gifing smatra da za vreme obroka ne treba unositi nikakvu tečnost. 

„Ja ne preporučujem da se za vreme obroka unosi tečnost. Ako je jutro u pitanju, pre obroka može da bude neka limunada, rashlađen čaj sa malo limuna, posle obroka može da bude kafa, čaša crvenog vina i posle večere takođe može da bude čaša crvenog vina. Mlađima ne preporučujem ništa osim vode.”

Ako želite da saznate više o pravilnoj ishrani, o tome kada je idealno vreme za vaše obroke i kolika vremenska razlika treba da bude između obroka, pogledajte epizodu „e-MISIJE” koja govori upravo o tome.