Koliko vas košta pas kao kućni ljubimac?

2004

Hrana, veterinar i frizerski salon samo su neke od stvari koje pokazuju da nije sve u ljubavi i želji da imate kućnog ljubimca. Prema tome, pre kupovine ili usvajanja psa pogodno je izračunati kako će to uticati na vaš novčanik.

Logično, na vrhu ove liste nalaze se poslovi u vezi sa programiranjem i IT-jem. Međutim, moguće je dizajnirati, prodavati fotografije, video-snimke, crteže, čak i rukotvorine. Svi ovi poslovi privlače takozvane slobodne strelce ili freelancere.

Kućni ljubimci deo su porodice, pa sa njima tako treba i postupati. Bez obzira na to da li je životinja sa pedigreom ili ne, kućni ljubimac nije baš jeftin tako da ga ne mogu svi priuštiti.

Ako razmišljate o samo nekoliko stvari – ko će ga šetati, gde će spavati i kakvo ime da mu date – napravićete veliku grešku. Briga o kućnim ljubimcima podrazumeva hranu, igru, posetu veterinaru i štošta još, pa je veoma važno da znate koliko vas to zadovoljstvo košta.

Pravo malo bogatstvo

Pre nego što se odlučite da nabavite psa, treba da znate da, u zavisnosti od rase i porekla, razlikovaće se i cena vašeg budućeg četvoronožnog prijatelja.

U proseku štene vas može koštati između 200 i 1.000 evra, u zavisnosti od rase i pedigrea. Takođe, imajte na umu da je to samo početni izdatak i da ima mnogo troškova na godišnjem nivou. Naravno, psa možete i udomiti – uštedećete novac i dobiti vernog ljubimca.

Svakako imajte u vidu da su potrebe šteneta malo drugačije, da ne kažem skuplje, od potreba odraslog psa. Prva godina je ona sa najvećim ulaganjem novca, jer uključuje specijalnu dijetu, vakcinacije, mikročip itd.

Mesečni trošak za psa

Hrana za pse jedan je od osnovnih troškova. Kvalitetna hrana mora sadržati pravilno izbalansirane sastojke, pa samim tim začinjena hrana koju vi jedete neće biti dobra za vašeg ljubimca. Cena varira u zavisnosti od uzrasta kom je namenjena i kvaliteta, te vas može koštati od 150 do 700 dinara za jedan kilogram. Imajte u vidu da su veća pakovanja isplativija.

Računica je jednostavna: psu je potrebna količina hrane koja odgovara jednom procentu njegove težine. To znači da malom psu, kao što je čivava, treba 40 g hrane dnevno, dok labradoru treba u proseku oko 600 g hrane dnevno.

Posude za hranu i vodu nisu skupe i možete ih naći po ceni od 200 do 400 dinara. Za nešto modernije posude sa printom treba izdvojiti od 600 do 1.500 dinara. Ali, ako bespogovorno pratite trendove, postoje i automatske hranilice za neverovatnih 7.000 do 8.000 dinara.

Higijena psa

Higijena kože i dlake održava se svakodnevnim češljanjem i četkanjem. Najbolje je da češalj odaberete prema dužini i vrsti dlake. Pristojnu četku možete naći po ceni od 300 do 1.500 dinara.

Kada je kupanje u pitanju, potrebno je da psa kupate šamponom barem dva do tri puta godišnje. Cene šampona, vlažnih maramica i sprejeva za održavanje higijene kreću se od 280 do 900 dinara.

Pas mora biti zaštićen od buva, krpelja i komaraca. Sredstva u vidu sprejeva, tableta, ampula ili ogrlica koštaju od 700 do 4.000 dinara, a menjaju se na oko mesec dana.

Veterinarski troškovi

Odmah posle ishrane i higijene na red dolazi i vakcinacija. Vakcine protiv zaraznih bolesti koštaju 1.500 dinara. Štene se prvi put vakciniše sa šest nedelja, a onda se vrši revakcinacija sa osam, pa sa 12 nedelja.

Takođe, postoji i vakcina protiv besnila, koja je zakonom obavezna, a čija je cena 1.000 dinara. Tu je i mikročip koji će biti ugrađen pri prvoj poseti veterinaru, što podrazumeva nekoliko stotina dinara više. Nemojte zaboraviti na revakcinaciju, koja se obavlja sa godinu dana.

Čišćenje od parazita je važno zbog zdravlja ljubimca, ali i ukućana, a iznosi oko 300 dinara po tretmanu, koji se inače ponavlja na nekoliko meseci.

Frizura po poslednjoj modi

U zavisnosti od rase, neke pse ćete morati da šišate. Za šišanje u salonu potrebno je izdvojiti najmanje 2.000 dinara. Osim novca, treba uložiti i vreme, jer sam proces friziranja traje oko dva sata. Uz malo vežbe, možete i sami da ošišate psa. Mašinice za šišanje pasa koštaju od 300 do 800 dinara.

Oprema za pse

Dok ste u gradu ili parku, praktikujte da psa držite na povocu. Njegova cena zavisi od veličine psa, te ga možete naći po ceni od 350 do 3.500 dinara. Vlasnici pasa za koje se sumnja da mogu da ujedu moraju imati korpe za pse, koje koštaju od 200 do 1.000 dinara.

Kada se nađete daleko od saobraćaja, pustite psa da slobodno njuška i trčkara okolo. Na kraju će uvek želeti da se malo poigra i sa vama. U radnjama za pse pronaći ćete veliki izbor igračaka za pse, po ceni od 150 do 1.500 dinara.

Pasoš za pse

Ako se spremate za put u inostranstvo i želite da povedete psa, moraće da ima važeći pasoš.

Veterinarski sertifikat, pasoš i viza potrebni su za odlazak u bilo koju zemlju EU. Pasoš se dobija od veterinara i sadrži informacije o vakcinisanju, kao i informacije o vlasniku.

A evo koliko vas košta sve to.

Dokument:Cena:
Vakcina i čipovanje1.200 din.
Vakcina protiv besnila600 din.
Titar test4.500 din. + 1.000/1.500 din.
Veterinarski sertifikat3.700 + 600 + 250 din.
Takse4.500 din.
UKUPNO:17.850 din.

Hotelski smeštaj

Ukoliko idete na put, a iz nekog razloga niste u mogućnosti da svog ljubimca povedete sa sobom, postoje hoteli za pse čije će se osoblje pobrinuti za vašeg ljubimca. Ako ste se odlučili na taj korak, potrebno je da znate koliko vas to košta.

Primera radi, jedan dan u hotelu za pse sa vašom hranom koštaće vas od 1.100 do 1.300 dinara, dok se cena koja uključuje hotelsku hranu kreće od 1.300 do 3.600 dinara.

Postoje još neke dodatne usluge kao što su: kupanje, tretman dlake i poddlake, šišanje, pranje zuba i slično, pa je cena svakog od ovih tretmana u proseku oko 1.200 dinara.

Milena Jeremić