Kutija koja brine o vašoj terapiji

87

Nikola Opačić studira Informacione tehnologije i dobitnik je brojnih priznanja za svoje izume. Za preduzetništvo je, kaže, počeo da se zanima još krajem osnovne škole, kada je krenuo u Regionalni centar za talente. Od tada ne prestaje da se usavršava i radi na sebi, a kako kaže, studije i privatne obaveze lako usklađuje.

Svojim vršnjacima poručuje da budu uporni i da ne odustaju od svojih snova i ideja. Nije lako, ali ako dovoljno želite i dovoljno radite na tome, naći ćete način da uspete, smatra Nikola.

Pametna kutija za lekove

Jedna od ideja Nikole Opačića jeste pametna kutija za lekove, koju je patentirao sa svojim timom. Do toga je došlo kada je Nikola video kako se njegov stric teško snalazi sa uzimanjem terapije, jer nije uvek bio siguran kada koji lek treba da uzme, a pio ih je 13. 

Pametna kutija osmišljena je tako da podseća osobe kada je vreme da popiju lek, a i koji tačno. Osim toga, sama kutija je u stanju da pošalje SMS poruku nekome, ukoliko korisnik ne popije lek, kako bi ta osoba mogla da proveri da li je sa pacijentom sve u redu. 

Sa ovim proizvodom Nikola i njegov tim osvojili su prvo mesto na takmičenju „Preduzetnik u srednjoj” , a na izboru za najbolju startup ideju u Srbiji, u kategoriji srednjih škola i fakulteta, osvojili su drugo mesto, novčanu nagradu i prostor u Naučno-tehnološkom parku. 

Pametne stepenice

Nikola je, osim pametne kutije za lekove, osmislio i pametne stepenice, koje proizvode struju. Kako je to moguće i kako one funkcionišu Nikola Opačić otkriva u emisiji LINK VIP.