Meditacija se uči – baš kao i druge veštine

102

Usled vrlo ograničenog kretanja tokom pandemije koronavirusa, stanovnici čitave planete mogli su se osetiti skučeno, izgubljeno, neprijatno. Međutim, sagledavši ovu situaciju iz drugačije perspektive, uviđamo priliku za samorazvoj. Prvi korak, ali i trajna sapomoć u ostvarenju ovog cilja, može biti meditacija. O tome šta je joga meditacija, čemu služi, ali i kako da naučimo da je praktikujemo razgovarali smo sa predsednicom Joga saveza Srbije, Verom Milićević. 

 

Pojašnjavajući pojam o kome se ovih dana toliko priča, Vera objašnjava da izvorno sama reč meditacija znači razmišljanje, udubljivanje, usredsređenost.

„Meditacija je proces u kojem praktičar svoju pažnju sistematično i planski usmerava prema određenom sadržaju”, ističe naša sagovornica, kao i to da ovu drevnu veštinu poznaju različite tradicije, koje je praktikuju sa različitim namerama.

 

Koja je svrha meditacije u jogi?

„U oblasti joge, meditacija je tehnika koja nas uči da budemo u potpunosti prisutni i svesni sadašnjeg trenutka umesto da razmišljamo o prošlosti ili budućnosti. Danas joga meditacija pronalazi primenu i kao sredstvo za dostizanje duboke relaksiranosti i obnovljenosti – telesne, emocionalne i umne”, kaže predsednica Saveza.

 

Vera ističe da se meditacija uči, baš kao i druge životne veštine, i da su instruktori Joga saveza Srbije edukovani da sprovode joga meditacije. Ono što instruktori ističu prateći razvoj svojih praktičara jeste da se kao prvi rezultati meditacije pojavljuju unutrašnji mir, veća svesnost i razumevanje svojih i emocija drugih ljudi, viši nivo usredsređenosti, kao i veća amortizovanost na stres. „Međutim, praktikovanjem joga meditacije dolazimo i do dubljeg upoznavanja nas samih, veće svesnosti i razumevanja sebe, svojih težnji, uslovljenosti i reakcija”, ističe Vera.

 

Kako joga meditacija doprinosi očuvanju fizičkog, mentalnog i duhovnog zdravlja?

„Istraživanja su pokazala da tokom odvijanja joga meditacije postoji povećana aktivnost moždanih regija koje su direktno povezane sa smanjenom depresijom i anksioznošću i povećanom tolerancijom na bol. Kada se mozak odmara i nije opterećen spoljašnjim svetom, što se dešava tokom joga meditacije, dolazi do poboljšanja memorije, povećane svesnosti o sebi, povećanja samopoštovanja i samomotivacije”, nabraja nam Vera sve prednosti i čini se da to nije kraj ovog spiska.

 

 

Koje su sve blagodeti joga meditacije?

„Primarno joga meditacije su usmerene na podsticanje samorazvoja. Ipak, sve je češća njihova primena u prevazilaženju zdravstvenih smetnji. Neko želi da se usavršava, a neko želi da prevaziđe neki od problema. Joga meditacija pomaže osobama opterećenim konfuznim mislima, nervozom, neraspoloženjem, nesanicom – u nameri da uspostave zdravlje”, ističe Vera. Dodaje da se Savezu sve češće obraćaju umetnici, menadžeri i sportisti zainteresovani da praktikuju joga meditaciju kako bi dosegli kreativnu inspiraciju, brže donosili važne poslovne odluke ili postizali veće rezultate u oblastima kojima se bave. Navodi i da je joga meditacija metod koji može pomoći da transformišete svoj život, kako bismo pomogli da svet bude zdravije i bolje mesto za život svih bića.

 

 

Kada zamislite nekoga ko samo sedi i meditira, nameće se pitanje da li vas joga meditiranje čini pasivnim?

„Nakon joga meditacija praktičari osećaju duboki mir. Taj mir nije pasivnost. Naprotiv, mir je kreativno izvorište koje praktičara povezuje sa smislom i svrhom. Praktičari uspostavljaju ravnotežu između dostignutog mira i proaktivnosti koja ih sve više karakteriše”, ističu sertifikovani instruktori meditacija Joga saveza Srbije, a prenosi nam Vera. Oni ističu da ste na ovaj način spremniji da se suočite sa svakodnevnim izazovima, a da ih ne doživljavate kao „kaznu”, već lekciju kroz koju „izrastate”, pa ste tako spremniji da pomognete drugima svesni svojih trenutnih sposobnosti i mogućnosti… „Pokretaćete razne aktivnosti kako bi svoje znanje usmerili na opštu dobrobit”, navodi naša sagovornica.

 

 

Kako započeti sa joga meditacijom?

„Deset do dvadeset minuta praktikovanja dnevno većini ljudi će biti sasvim dovoljno”, ohrabruje nas Vera da počnemo, ako već nismo, i daje nam uputstvo kako da pređemo u akciju: „Na sajtu Joga saveza Srbije možete pronaći spisak instruktora joge koji imaju licencu (dozvolu za rad) i onih koji su prošli dopunsku obuku i stekli sertifikat za vođenje joga meditacija. Časovi su se do uvođenja vanrednog stanja odvijali u salama, a sada se časovi odvijaju onlajn, putem interneta”. U ohrabrenju da se oprobamo u mogućnostima koje meditacija otvara, Vera nam razjašnjava da nam za taj korak nije potrebno nikakvo predznanje jer se sve uči iz osnova.

 

Da li su vođene joga meditacije podjednako delotvorne kao i one koje radite sami?

Vera Milićević, predsednica Joga saveza Srbije

„Meditacije su ‘vozilo’, ono može biti veliko i lepo, ali za učinak je potreban ‘vozač’ koji zna GDE VOZI. U početku je potrebno da vas tome obučava edukovani instruktor sa težnjom da to naučite sami. Ključno usmerenje u jogi je: dostići unutrašnju slobodu, nevezanost i nezavisnost i tome vas podučavaju instruktori joga meditacije”, slikovito dočarava gospođa Milićević.

Kao poklon svim građanima koji žele da olakšaju ove trenutke, dostignu unutrašnji mir i telesnu relaksiranost, na kraju nam je preporučila besplatne vođene joga meditacije, do kojih vodi ovaj link.

 

Ivana Živkov