Naučite decu da budu odgovorna prema svom ljubimcu

51

Kućni ljubimac je velika sreća i zadovoljstvo za celu porodicu. Ipak, pored svih nagovaranja i obećanja da će brinuti o životinji, vi ste i dalje u dilemi da li da svom detetu priuštite novog drugara. 

Filmovi sa kućnim ljubimcima izazivaju prijatne emocije kod svih članova porodice. Setite se samo filmova poput „Tarner i Huč”, „Betoven”, „Badi, pas košarkaš” ili film sa Ričardom Girom „Hačiko: priča o psu”, koji najčešće najmlađima bude želju da nabave psa. 

Ipak, imati ljubimca u kući velika je odgovornost za celu porodicu, zato morate biti sigurni da su i vaša deca spremna za ovaj zadatak.

Da li je vaša porodica spremna za psa?

Verovali ili ne, kućni ljubimci utiču na samopoštovanje kod dece. Kada uvide da ih pas sluša i reaguje na ono što mu govore, počeće da grade pozitivnu sliku o sebi. Uz ljubimca deca će postati odgovornija, zrelija, imaće više empatije za druge i lakše će prevazilaziti sopstvene gubitke i tugu. Mada, treba ići korak po korak.

Za početak nemojte očekivati da će dete odjednom postati odgovorno zato što ima ljubimca, jer možete doći u nepotrebni sukob. Želje tinejdžera su prolazne, pa kada prvobitno oduševljenje splasne, verovatno će pokušati da brigu oko psa predaju vama. Da se ne biste hvatali za glavu, od samog početka treba imati stav da su obaveze oko životinje briga cele porodice. Evo nekoliko stvari oko kojih se treba dogovoriti pre nego što uzmete ljubimca.

Šetnja je dobra za sve

Nikome, pa ni životinjama, ne prija kada im se uskrati sloboda. Da ne biste došli u situaciju u kojoj pas neumorno grebe po vratima i pravi buku jer kasnite sa posla i niste stigli na vreme da ga izvedete, objasnite deci da je to obaveza koju moraju preuzeti na sebe.

Uostalom, kroz odnos sa ljubimcem poboljšaće se i njihov odnos sa okolinom, a javiće se i nova tema za razgovor sa drugom decom. Zato im prepustite povodac i šetnju sa novim prijateljem.

Raznorazne igre

Ljubimce, posebno pse, treba štošta naučiti, a igranje sa njima se podrazumeva. Iako će podjednako uživati u pažnji svih ukućana, trebalo bi da podstaknete decu da provode vreme sa svojim ljubimcem. Postoje razne igre poput skrivalica ili donošenja loptice, kojima ćete osigurati dobru zabavu ljubimcu, a i sebi.

Stvari koje zahtevaju pažnju

Izbor hrane koja vašem ljubimcu najviše prija ponekad je pravi izazov. Čak i kada nađete onu koja mu najviše odgovara, ni tada nije sve rešeno. 

Pre svega, važno je da deci objasnite da pse ne drže blizu svog tanjira i da ih ne tretiraju kao ljude. Kako je hranjenje psa obaveza svih ukućana, treba obratiti pažnju na količinu hrane koju dajete svom ljubimcu, kao i na učestalost hranjenja. Nikome ne prija prejedanje, zar ne? 

Izbegnite neprijatne mirise

Ono što svakako želite da izbegnete jesu dlake, koje neumorno lete na sve strane, i uobičajan miris pasa, što kupanje i češljanje čini nezaobilaznim delom. Psi uglavnom ne vole kupanje, pa ukoliko nemaju tu naviku, sigurno će istrčati iz kade usred kupanja.

Da ne biste doveli sebe u ovakvu situaciju, bitno je da psa odmalena navikavate na ovaj proces. Da bi doživljaj bio potpun, uključite i svoje najmlađe u ovu aktivnost. Uostalom, malo pomoći nije naodmet.