Pripremite se za trčanje

30

Rekreativno trčanje je sve popularnije iz godine u godinu, ne košta ništa, a daje odlične rezultate. Osim toga, ovo je sport u kome možete uživati sami ili u društvu vama drage osobe.

Prema poznatoj legendi, čovek je počeo da trči kako bi našao hranu, ali i da sâm ne bi postao plen grabljivica. Danas trčanje predstavlja sport dostupan svakome ko želi da radi na sebi i da, možda, izgubi koji kilogram.

Gorica Nešović je na temu trčanja razgovarala sa biomehaničarem dr Vladimirom Mrdakovićem, koji nam je detaljno objasnio na koje to stvari treba da obratimo pažnju ako smo odlučili da trčimo i da se bavimo ovim vidom rekreacije.

Glavne greške koje pravimo prilikom trčanja

„Praktično sve osobe koje imaju blagu inverziju petne kosti, u smislu distribucije pritiska ka unutrašnjem delu petne kosti, sami po sebi imaju predispoziciju da u dinamičkim uslovima, kada uđu u neki oblik trčanja, vuku unutrašnji deo skočnog zgloba ka unutra, što samo po sebi i nije toliko važno, ali je važno da se izbegne pomeranje zgloba kolena ka unutra. To je jedna od kontraindikacija kada je u pitanju dugotrajno trčanje”, kaže Mrdaković.

Za ovaj problem postoji rešenje, pa u sportskim radnjama možete pronaći specijalizovanu, sportsku opremu za gotovo svaki sport.

„Čak i za različite posturalne statuse i različite pozicije stopala mogu da se pronađu različiti tipovi obuće koji na neki način kompenzuju te neke nedostatke”, istakao je naš biomehaničar.

Ako ipak niste spremni za trčanje, brzo hodanje je takođe dobro rešenje. Šta sve treba da znate pre nego što počnete da praktikujete ovaj vid rekreacije i kakve rezultate možete postići, saznajte u novoj „e-MISIJI”.