Profesor Nestorović: Na šta ukazuje boja sekreta iz nosa?

38716

Iako postoji narodna analiza uzročnika bolesti na osnovu boje sekreta iz nosa, dr Bane Nestorović kaže da ta vrsta dijagnoze nije utemeljena i da zapravo ne govori ništa o dijagnozi, već o fazi bolesti. 

Kad krenu zimske infekcije, a sa njima i curenje sluzi iz nosa, roditelji, razni forumi, internet portali i, naravno, dr Google postaju glavni kvalifikovani dijagnostičari bolesti. Jedan od osnovnih instrumenata koji koriste jeste uzorak sekreta iz nosa, tačnije boja slina. 

Tako u narodu važi ona podela – ako je sekret gust i zelen, u pitanju je bakterija, kada su sline žute, imamo posla sa virusom, a ako su providne ili beličaste, to je nešto prolazno, kako kažu, viruščić koji protrčava. Braon sekrecija ukazuje na problem sa sinusima, dok crvenkasti sekret ili onaj sa tragovima krvi može da ukaže na povišen krvni pritisak. 

Sve to kaže dr Google, međutim, profesor Medicinskog fakulteta u Beogradu dr Branimir Nestorović kaže da ovo nema mnogo smisla, pa nam kao pulmolog i alergolog objašnjava da boja i gustina sekrecije najviše zavisi od toga da li je faza prehlade početna, srednja ili je pri kraju. Njegovo tumačenje pogledajte u videu.