Srednjoškolci, započnite svoj kreativni san: Prijavite se na umetnički konkurs FSU i osvojte vredne nagrade

137

Dobra vest za sve srednjoškolce: Fakultet savremenih umetnosti i ove godine organizuje veliki umetnički konkurs namenjen svim učenicima srednjih škola koji žele da pokažu svoj umetnički talenat. Ovogodišnja tema konkursa je „SAN”, a sve što je potrebno da biste osvojili vredne nagrade je da budete kreativni.

Detaljan opis teme konkursa i način prijave možete pronaći na ovoj stranici.

Na konkursu mogu da učestvuju svi učenici srednjih škola iz Srbije, bez obzira na to koji su razred. Sve što je potrebno jeste da se prijavite za konkurs najkasnije do 28. aprila i da svoje radove pošaljete do 5. maja 2023. godine.

Veliki konkurs za srednjoškolce kreativce zamišljen je tako da učenici imaju potpunu slobodu da se umetnički izraze. Ideja je da se podstakne mašta i da sve što učenici zamisle potom i kreiraju u obliku i formi koje sami izaberu.

Jedinstvena prilika da vaš SAN postane java

San kao zgusnuta univerzalna lepota življenja, kao viđenje nevidljivog, kao ponavljanje neponovljivog, kao dopuna jave i oskudnog života, treba da vas podstakne na slobodu, maštu i individualnost, a učešće na konkursu može upravo biti način da ostvarite svoje umetničke snove.

Na vama je da izaberete da li ćete na temu odgovoriti kroz skulpturu, crtež, animaciju, u digitalnoj formi, kroz grafički dizajn, 3D umetnost, YouTube kanal, video-post ili kreativni tekst – sve dolazi u obzir. Jedino što je potrebno jeste da budete inovativni i originalni.

Svi pristigli radovi biće podeljeni u šest kategorija, a o njihovom kvalitetu odlučivaće stručni žiri koji čine: jedan istaknuti umetnik, jedan istoričar umetnosti, gimnazijski profesor književnosti i profesori Fakulteta savremenih umetnosti. Oni najuspešniji radovi biće nagrađeni. Predstavljamo vam kategorije ovogodišnjeg konkursa:

CRTEŽ (autorski rad u kome dominira crtački izraz izveden u svim crtačkim tehnikama na dvodimenzionalnoj površini ili u 3D prostoru – crno-beli crteži, crteži u boji, linearni ili tonski, klasične ili digitalne i kombinovane tehnike crtanja);

SLIKA (autorski rad u kome dominira slikarski izraz, realizovan u svim slikarskim tehnikama – akvarel, tempera, akril, mozaik, kolaž, street art, kombinovane tehnike);

DIZAJN (grafički dizajn, modni dizajn, industrijski dizajn, dizajn enterijera i ambalaže, ilustracija, arhitektura – klasični ili digitalni crteži);

FOTOGRAFIJA (sve vrste umetničkih fotografija, crno-bele ili u boji, analogne ili digitalne, foto-kolaži, foto-montaže);

MULTIMEDIJALNI RAD (video-radovi, klipovi, gifovi, snimljeni performansi, instalacije, interaktivna/konceptualna/digitalna umetnost, land art, body art, kinetička umetnost);

KREATIVNI TEKST (poezija (najviše tri pesme), proza (kratka priča, esej, reportaža, izveštaj, kreativni novinarski tekst), dramski tekst (scenario, monodrama, duodrama), hibridni žanrovi (kreativno žanrovsko „iskakanje” iz klasičnih literarnih obrazaca).

Ako želite da budete deo ovog konkursa, potrebno je da se prijavite putem ONLAJN-PRIJAVE do 28. aprila i da pošaljete svoje radove najkasnije do 5. maja. Radove u originalu morate poslati i poštom na adresu fakulteta: Svetozara Miletića 12, 11 000 Beograd. Sve o uslovima konkursa i načinu na koji treba da obeležite svoje radove možete pronaći u ovom dokumentu.

Za pobednike obezbeđene vredne nagrade: školovanje, tablet uređaji i besplatni kursevi

Konkurs za srednjoškolce kreativce je osmišljen kao takmičenje, jer će se kroz nadmetanje i takmičarski duh izroditi još originalnije i maštovitije ideje. Pobednike svih šest kategorija očekuju tableti i knjige; prva tri mesta u svakoj kategoriji dobiće vredne kurseve Photoshopa, dok će najbolji među najboljima, pobednik svih kategorija, osvojiti školovanje na Fakultetu savremenih umetnosti.

U umetnosti su svi pobednici: svi radovi učesnika biće izloženi u Galeriji FSU

Konkurs FSU je sjajna prilika da predstavite sebe i svoju umetnost širem auditorijumu. Otuda će svaki učesnik konkursa doživeti veliku čast da njegovi radovi budu prezentovani u jednoj od najmodernijih galerija. Naime, svi radovi koje budete poslali na konkurs biće izloženi na velikoj izložbi u Galeriji Fakulteta savremenih umetnosti, gde će i pobednicima biti uručene nagrade.

Dođite na izložbu, podržite svoje drugare i uverite se u njihovu kreativnost i talenat za umetnost.

Mesto gde stasavaju umetnici 21. veka

Fakultet savremenih umetnosti, organizator konkursa, prva je visokoobrazovna institucija u regionu u kojoj se umetnici školuju na drugačiji način. To je mesto na kome se tradicionalno obrazovanje susreće sa modernim tehnologijama, što pruža mogućnost da mladi ljudi stiču znanje koje će od njih napraviti moderne umetnike 21. veka.

Na Fakultetu savremenih umetnosti možete izabrati školovanje koje najviše odgovara vašim afinitetima i talentima na nekom od sledećih 11 smerova:

Pokažite koliko ste maštoviti, kreirajte umetnička dela budućnosti, izaberite formu koja vam najviše odgovara i prijavite se za učešće na Velikom konkursu za srednjoškolce kreativce.

Neka najkreativniji pobede!