Šta nikako ne čistiti belim sirćetom?

848

Da li ste ikada ranije pokušali da skinete fleke koristeći belo sirće? Ako jeste, sigurno znate da stvari budu čiste kao da su nove. Međutim, postoje stvari koje mogu biti oštećene upotrebom sirćeta.

Za razliku od industrijskih hemikalija belo sirće predstavlja fenomenalno prirodno rešenje koje se primenjuje u različitim delovima kuće. Pored sode bikarbone, limuna i soli, belo sirće pripada odabranoj grupi svakodnevnih sastojaka sa mnogo drugih namena.

Pored svih dobrih strana ipak postoje stvari koje ne bi trebalo da čistite na ovaj način, jer rizikujete da ih uništite. Ovo su neke od stvari koje ne treba čistiti upotrebom sirćeta.

Papir, KAMEN, makaze

Prirodni kamen kao što je mermer ili granit obično ne reaguje dobro na kisele supstance. Prema tome, bolje je da ne koristite belo sirće na pultovima ili kamenim podovima. Limun i soda bikarbona takođe nisu dobro rešenje. Umesto toga, bolje je da koristite određene proizvode pravljene isključivo za ovu namenu.

Nega drvenih površina

Iako se može koristiti na nekim površinama, upotreba belog sirćeta može izazvati nepopravljive fleke ili promenu boje na podu. Da biste izbegli nepotrebnu glavobolju, najbolje je da kupite proizvode posebno napravljene za ove podove. Istina je da to nije prirodna alternativa, ali ćete sigurno izbeći štetu.

Izuzetak se pravi kada je drveni nameštaj u pitanju, jer belo sirće u kombinaciji sa maslinovim uljem može biti korisno za uklanjanje mrlja i prljavštine.

Te dosadne mrlje

Koliko vam se samo puta desilo da naletite na mrlju na odeći ili u automobilu? Pokušavate pomoću raznih eksperimenata da je uklonite. Belo sirće nije dobar saveznik u tome. Naprotiv, ono će učiniti mrlje težim za skidanje.

Hlor

U ovom slučaju treba izbegavati sredstva koja u sebi sadrže hlor. Mešanje ova dva elementa može biti fatalno. Ova toksična supstanca je u obliku pare i veoma je štetna za organizam, što posebno treba imati na umu prilikom čišćenja kupatila.