Šta sa lekom kada mu istekne rok?

61

Iako sve apoteke moraju da prime neupotrebljive lekove, mnoge se služe raznim izgovorima, pa to ne rade. Zato treba da znate da je njihova dužnost da ih prime i odlože.

U Srbiji svaka porodica ima kutiju/kesu/fioku sa lekovima. Neki tako stoje godinama „zlu ne trebalo” i samo se dopunjuju novim, pa nekima prosto i prođe rok.

Zato je bar jednom godišnje neophodno veliko spremanje i kontrola da slučajno ne ostane neki lek kome je istekao rok trajanja.

Ne đubre, nikako ve-ce šolja!

Međutim, znate li šta se radi sa lekom kome je istekao rok trajanja? Nikako se ne baca u kontejner niti u ve-ce šolju! U kontejner prvenstveno ne iz bezbednosnih razloga.

Naime, pre nekoliko godina otkriveno je da su lekovi iz kontejnera zavšavali u slobodnoj prodaji na pijacama, pa zbog toga, između ostalog, nikako ne treba lekove bacati u smeće sa komunalnim otpadom, posebno ne u originalnom pakovanju.

Drugi razlog zbog kog se lekovi ne bacaju u kontejner, ali ni u ve-ce šolju jeste očuvanje prirode. Štetnost lekova sa isteklim rokom ne utiče samo na naš organizam već i na kompletan eko-sistem.

Iz Ministarstva zaštite životne sredine uveravaju nas da su sve apoteke, i privatne i državne, kao i veterinarske organizacije, dužne da prikupljaju neželjene, nepotrebne lekove ili one sa isteklim rokom trajanja.

Zvanično niko još nije prekršajno kažnjen u skladu sa Zakonom o upravljanju otpadom zbog nepoštovanja pravila o odlaganju lekova, kažu u Ministarstvu zaštite životne sredine.

Prijavite nama, a mi ćemo dalje

„U apotekama koje preuzimaju neupotrebljene lekove od građana (dakle, u svim apotekama – primedba autorke teksta), na vidnom mestu ističe se obaveštenje da se u tim apotekama prikupljaju neupotrebljeni lekovi od građana, kao i da se za vraćanje neupotrebljivih lekova ne plaća naknada”, navode u ovom ministarstvu.

Da li ste u praksi u svim apotekama videli ovakvo obeležje? Da li u svakoj apoteci u Srbiji možete ostaviti neupotrebljive lekove?

U komentarima navedite u kojim sve apotekama u Srbiji nije moguće ostaviti neupotrebljive lekove.

Ivana Živkov