Sunce kao droga

87

Posle mračnih i hladnih dana svi se radujemo kad nas ogreje sunce. Kao da nam vraća snagu i puni baterije, što nije daleko od istine. Sunce ima mnogo pozitivnih efekata na naš organizam, jer nam jača imunitet, pomaže pri stvaranju vrlo važnog De-vitamina, poboljšava raspoloženje i smanjuje depresiju.

Dok u suncu uživamo umereno, ono uglavnom na nas utiče pozitivno. Međutim, da li ste ikada čuli da postoji zavisnost od sunca? Češće se javlja kod žena, a profesor Bane Nestorović objašnjava šta je to što mami nekoga da na suncu leži satima.

Sunčajte se pametno

Iako se sve češće govori o štetnosti sunčevih zraka, mnogi naučnici smatraju da je, uz pravilnu ishranu i zdrav stil života, sunčeva svetlost najbolja zaštita od mnogih bolesti. Važno je, naravno, voditi računa o tome koliko dugo se boravi na suncu i u koje doba dana.

Profesor Nestorović kaže da se ujutru i uveče apsolutno treba izlagati suncu. Kod intenzivnog sunčanja ističe da je vrlo važno mazati kožu zaštitnim kremama kako bi se sačuvala njena elastičnost i sprečilo stvaranje bora.