Zlatni matematičar iz Srbije

80

Mladi naučnici iz Srbije donose brojna svetska priznanja, ali se za njihove uspehe i dalje retko čuje. Za linkTV ti mladi ljudi su prave VIP ličnosti i sigurni smo da ih vredi bolje upoznati. Jedan od njih je i mladi matematičar Pavle Martinović, koji se sa poslednje Međunarodne matematičke olimpijade vratio sa zlatnom medaljom.

Pavle, koji je već posle sedmog razreda osnovne škole upisao Matematičku gimnaziju, matematiku voli otkad zna za sebe. „Kada sam bio mali, sam sebe sam predstavljao, tako mi je ispričala majka, sa: „Ja sam Pavle Martinović, matematičar iz Beograda”. Pričala mi je i kako, kada bih se razboleo, još kao veoma mali dečak, ona mi je davala računice poput 3+8 i da sam odmah tvrdio da mi je bolje.”

Trema i ostvarenje sna

Na prvo takmičenje iz matematike ovaj momak je otišao sa osam godina. Danas se takmiči redovno i često je najbolji. Sa prve Međunarodne olimpijade, na kojoj je učestvovao, vratio se sa srebrom, a već na sledećoj njegovo je bilo zlato. Kaže da se posle pobede osećao sjajno, ali da uvek ima tremu. „Uglavnom je to pozitivna trema, mada se ponekad prosto zalediš. To je toliko veliki događaj, ogromna stvar, tu se takmiči nekoliko stotina najboljih mladih matematičara iz celog sveta, a zlatnu medalju osvaja oko pedesetak učesnika.”

Pavle Martinović, zlatni matematički olimpijac, ispričao je u emisiji VIP LINK da mu je ta medalja ostvarenje sna. Planira da upiše matematiku na PMF-u i informatiku na jednom privatnom fakultetu. Kada govori o ostalim predmetima u školi, kaže da nema problema ni sa jednim, ali su mu najmanje dragi oni za koje, kako kaže, mora da se uči.

Pratite VIP LINK i upoznajte mlade i uspešne ljude sa naših prostora, VIP ličnosti 21. veka.