Aplikacije koje svaka žena mora da ima

46

Većina žena danas ne može da živi bez mobilnog telefona – ne pokušavajte da poreknete ovu činjenicu. Kako se vaše „čačkanje” telefona ne bi završilo samo na društvenim mrežama i dopisivanju, skinite aplikacije koje zapravo mogu da vam olakšaju život.

Mobilne aplikacije kao što su Viber, WhatsApp, Facebook i Instagram gotovo su neizostavne na svakom ženskom telefonu. Međutim, pored ovih svima dragih aplikacija koje služe za ćaskanje, informisanje i zabavu, postoji i veliki broj onih koje vam mogu olakšati svakodnevne obaveze i – slobodno možemo reći – život. Ovo su neke od njih.

Evernote – vaš pouzdani lični asistent

Mlađe dete ponedeljkom i sredom ima školu plivanja, a starije utorkom i četvrtkom engleski i subotom tenis. Hmmm… kad ono vi imate jogu, a kad zakazano kod zubara? Kad treba da predate izveštaj, a kada da platite ratu za porez? Treba da kupite mleko ili beše ulje? I gde ste videli onaj zanimljiv tekst o uređenju terase? Ako imate utisak da se polako gubite u svojim obavezama, pravo je vreme da uposlite asistenta!

Iako vam možda zvuči kao šala, vi zaista možete imati svog ličnog pomoćnika. To je Evernote – besplatna aplikacija koja omogućava da u bilo kom trenutku napravite pisane, glasovne ili slikane beleške, organizujete ih tematski, sačuvate i uvek imate pri ruci. Pristupa im se izuzetno lako, a mogu i da se dele sa drugima.

My Diet Coach – za one koji muče muku sa kilogramima

Kad već imate ličnog asistenta, zašto ne biste imali i ličnog trenera? My Diet Coach je idealna aplikacija za sve dame koje žele da dovedu liniju do savršenstva. Ovaj virtuelni „trener” pomoći će vam da imate više motivacije i samim tim brže izgubite kilograme.

Osim konkretnih zadataka, na jednom mestu ćete dobijati i različite izazove, podsetnike, kao i motivacione fotografije. Naravno, moći ćete jednostavno da pratite koliko ste uspešni u mršavljenju.

Aplikacije u službi zdravlja

Odmah na početku napominjemo da korišćenje ovih aplikacija ne može da zameni lekarski pregled, ali pomaže da držite stvari pod kontrolom. Isto tako, ako ne možete da naterate muža da ode na redovan sistematski pregled (nećemo reći da se plaši, nego da nema vremena), nagovorite i njega da instalira sebi neku od ovih aplikacija.

Ako želite brzu proveru otkucaja srca, proveru vida ili sluha, ili da izračunate koliko ste koraka prešli u toku dana – skinite iCare Health aplikaciju, koja omogućava ovaj mini-pregled.

Pomoću aplikacije Blood Pressure svojim telefonom možete vrlo jednostavno izmeriti krvni pritisak, a Cardiograph meri brzinu otkucaja srca i puls – pomoću kamere ili senzora pametnog telefona ili tableta, dobićete precizna očitavanja, skoro trenutno. Praktični su tokom vežbanja, ako ste pod stresom ili ako imate neki kardiološki problem.

Kalendar za „one” i ostale dane

Period Tracker je jednostavna i simpatično dizajnirana aplikacija koja damama omogućava praćenje menstrualnog ciklusa i svega ostalog korisnog ako pokušavate da zatrudnite ili kontrolišete rađanje.

To je vaš lični tajni dnevnik u koji možete da zabeležite datume kada imate menstruaciju, ali i dodatne informacije o ciklusu, simptomima, raspoloženju, intimnim odnosima, telesnoj težini i temperaturi, o lekovima koje koristite za kontrolu rađanja i slično.

U Period Trackeru, između ostalog, možete dobiti obaveštenja za predstojeću menstruaciju, plodnost i ovulaciju ili praćenje perioda menstrualnih ciklusa. Možete ga podesiti i na režim trudnoće kada ostanete u drugom stanju.

Recepti – šta danas da kuvam?

Nema žene koja se barem jednom nije našla pred dilemom – šta danas da kuvam? Korišćenje aplikacija za kuvanje može biti zahvalno, ali i zabavno iskustvo. Takva je recimo aplikacija Recepti, koja vam omogućava da brzo i lako pronađete ili podelite recepte sa svog mobilnog telefona.

U ovom digitalnom kuvaru pronaći ćete preko 30.000 recepata sa neophodnim sastojcima i kompletnim postpukom pripreme, koji su razvrstani po kategorijama. Ako ste ponosni na svoje kulinarsko umeće, obavezno podelite svoje recepte.

Takođe, možete postavljati pitanja i ostavljati komentare, kreirati listu omiljenih recepata ili čitati zanimljive članke o ishrani i zdravlju u odeljku „Magazin i ishrana”. Kad ponestanu ideje za kuvanje – biće dovoljno da zavirite u svoju virtuelnu knjigu recepata!

Bezbedna – hitan poziv u pomoć!

Poslednja na našoj listi, ali nikako najmanje važna, jeste aplikacija Bezbedna, koja omogućava ženama da u trenutku kada su ugrožene pošalju hitan poziv za pomoć najbližima, kao i da pozovu policiju, Hitnu pomoć, Centar za socijalni rad ili SOS telefon u svom gradu.  

U aplikaciju se unose brojevi telefona osoba kojima korisnica želi da pošalje SMS sa pozivom u pomoć u trenutku kada je na bilo koji način ugrožena. Jednim klikom zaštitnici dobijaju poruku o opasnosti, kao i automatsku informaciju o lokaciji osobe koja je u problemu, i mogu odmah da organizuju pomoć.

Aplikacija se može povezati sa bluetooth narukvicom, i u tom slučaju poziv za pomoć se šalje samo pritiskom na dugme na narukvici, što daleko olakšava slanje poziva u opasnim situacijama.

Tatjana Nikolić