Keš na brzinu – kajanje s ozbiljnom kamatom

59

Krpljenje rupa u kućnom budžetu keš kreditima je prilično skupa rabota. Ovakva vrsta kredita je najskuplja, a dodatno je poskupljuje dugačak period otplate.

Kada vas muka natera i do keša jedino možete doći ukoliko ga pozajmite od banke, dobro proverite ponude svih banaka, kako biste našli najpovoljniju u datom trenutku.

Najvažnije je da se ne zalećete ma koliko vam novac hitno bio potreban, jer ćete sigurno izaći jeftinije ako stekente jasnu sliku o tržištu bankarskih usluga.

Šta činiti kada se u banku mora?

Predsednik udruženja korisnika bankarskih ulsuga „Efektiva” Dejan Gavrilović savetuje da prvo probate da uštedite novac za namenu za koju bi se utrošio kredit. Ako to nije moguće, onda kredit, ali uz poređenje ponuda što više banaka ističe on.

Naš sagovornik kaže i da je teško definisati šta je povoljan keš kredit, pošto se ponude banaka često menjaju.

– Svakako je to onaj sa najmanjim troškovima, tj najmanjom kamatom. To su krediti koji nisu komplikovani i lako se porede, tako da korisnici tu ne bi trebalo da imaju problem oko izbora – objašnjava Gavrilović.

Manje rate, manje kamate

Prema ponudama koje trenutno postoje na oficijalnim stranicama banaka, najniža efektivna kamatna stopa iznosi oko 10 odsto, dok je najveća 32 procenta.

Uz to period otplate direktno utiče koliko ćete ukupno biti u dužničkom ropstvu, i koliko će banka na vama zaraditi. Duži rok otplate uz sebe vuče manju ratu, ali ukupna cifra se višestruko uvećava.

– Iznos i rok otplate kredita određuju mesečnu ratu, a to je polazna tačka. Ipak, ne verujem da neko tako računa koliki će kredit podići, već gleda koliko mu novca treba, pa onda uz pomoć roka uklapa u mesečna primanja. U principu, što kraći rok, jeftiniji je kredit jer se plati manje kamate, i obrnuto. Mada, često se dešava da se kraći rok ne uklapa u mesečnu ratu, pa se ide na duži rok, što poskupljuje cenu kredita – upozorava Dejan Gavrilović.

Koliko košta hiljadu evra?

Ukoliko bi uzimali kredit u evrima, za iznos od 1000 evra, na period od 60 meseci(5 godina) banci vraćamo oko 1400 evra, ta cifra je 200 evra manja ako je period otplate kraći za godinu dana, a za 24 meseca vraćamo oko 1150 evra. Kamata u ovom slučaju iznosi oko 15 odsto.

Mesečna rata je na najdužem periodu oko 23 evra, pa na 4 godine oko 27 evra, i na „kratkih” dve godina duplo veća, oko 50 evra.

Kredit isplativ samo kao investicija

Sa kreditom u dinarima je slična situacija. Za pozajmljenih 120 hiljada dinara, u zavisnosti od banke koju odaberete, 5 godina svakog meseca plaćaćete minimum 2500 dinara, a najviše 3500 dinara. Ukupno, to se pretvara u vraćenih 150.000, odnosno 210.000 dinara.

Ukoliko ste dogovrili 48 mesečnih rata, kredit vas košta od 145 do 188 hiljada dinara, a za duplo kraći period vraćate od 132.000 do 188.000 dinara. Kada ovako postavimo matematiku, suludo je i pitati koliko je uopšte keš kredit isplativ.

–  Sve zavisi koja mu je namena, kolika mu je cena. Obično se u Srbiji uzimaju za krpljenje rupa u budžetu, a to nije dobra investicija jer će dovesti do novog mesečnog izdatka, plaćanje rate – zaključuje Gavrilović.

Pre podizanja keš kredita razmislite dobro koje „pogodnosti” vam je banka ponudila, kao i kako ćete u narednim godinama izvoditi finansijsku gimnastiku.