Kako da preživimo do sledeće plate

0
0

Primili ste platu, a već posle nekoliko dana nemate više para. Platili ste račune, napunili frižider, ali ste u potpunosti ispraznili novčanik. Jedino što vam je ostalo jeste pitanje: „Gde grešim u raspolaganju novcem?”.

Gomila računa, visoke cene u radnjama i liste svakodnevnih troškova predstavljaju stresne momente za vaš kućni budžet. Da sledeću platu ne biste dočekali u debelom minusu, autori emisije „Šoping&Šteking” pitali su ekonomistu Dušana Uzelca da nam otkrije kako da upravljamo novcem u toku tog famoznog ciklusa od 1. do 31. u mesecu.

„Ceo život ćemo imati taj famozni ciklus od mesec dana kada primimo platu, kada kupujemo stvari za preživljavanje – hranu, krov nad glavom, grejanje. Kada dođe taj kraj meseca, da li smo ga dočekali jedva čekajući sledeću platu ili smo ga dočekali sa ostatkom novca je ključno pitanje”, kaže Uzelac.

Kako da upravljamo troškovima?

„Da bismo upravljali troškovima, prvo moramo da znamo koji su, a da bismo znali koji su, moramo da ih pratimo. Znači, ako smo ovaj mesec potrošili 2.000 dinara na račun za telefon, hajde da probamo da to ne bude 2.000 nego 1.900 din. To je kontrola potrošnje”, objašnjava Dušan.

Ako želite da saznate na čemu sve možete da uštedite i kako da obezbedite sebi dovoljno para za letovanje, novu garderobu i cipele, pogledajte emisiju „Šoping&Šteking”.