Kako naplatiti uvredu časti?

695

Sve i ako mislimo da ne postoji razlog da nas neko uvredi, to se začas može promeniti samo jednim tekstom u novinama. Plač za prosutim mlekom tu ne pomaže, ali novčana nadoknada može učiniti da se osećate i te kako bolje.

Među najvećim vrednostima koje svaki čovek poseduje jeste njegova čast. Međutim, upravo je ona sve češća meta pojedinaca koji teže da je povrede, a ugled srozaju.

Koliko to može da pogodi najbolje pokazuje primer javnih ličnosti. Da li njihove uvrede jače bole ili su samo vidljivije i brže se šire, pogledajte u emisiji „Pažnja, pažnja”. Koliko košta uvreda Dragan Ilić pitaće advokata Olju Oliverić Novaković.  

Sud ocenjuje koliko košta bol duše

„Uvreda nema nikakvu vrednost. Vrednosti su čast i ugled koji su uvredom povređeni”, kaže Olja Oliverić Novaković. Ona je objasnila da su ova prava zagarantovana Ustavom, a da njihova povreda podrazumeva određenu sankciju, koja treba da bude satisfakcija za uvređenog.

Da bi šteta mogla da se nadoknadi, mora se dokazati namera da čast i ugled budu srozani, odnosno „uvreda kod oštećenog treba da proizvede određene psihičke posledice u vidu duševnih bolova”. Stepen i jačinu tih duševnih bolova određuje sud veštačenjem neuropsihijatra. Da bi se to veštačenje uopšte desilo, potrebno je da se svom izabranom lekaru ili neuropsihijatru žalite na posledice uvrede.

Ako ne možete da spavate otkad ste uvređeni ili otkad ste o sebi pročitali uvredljiv tekst, ako primećujete da vas ljudi čudno gledaju i da ste izloženi podozrenju okoline, pa vam se čak ni komšije više ne javljaju, i sve to utiče na vaše svakodnevne aktivnosti, imate osnova da pokrenete postupak za naknadu štete. Koliko dugo taj postupak može da traje i koliku naknadu štete možete da očekujete saznaćete ako pogledate celu emisiju.