Kako se rešiti modrica?

651

Još od najranijeg detinjstva srećemo se sa modricama. Sa prvim koracima idu i prvi padovi, što dovodi do nastanka potkožnog hematoma – modrice. Iako ne predstavljaju razlog za brigu, pomažemo vam da saznate kako da izađete na kraj sa njima.

Modrica nastaje kada se krvna žila ošteti. Usled udarca krv iscuri u okolna tkiva, pa je vidimo kroz kožu kao zelenkasto ili plavkasto tkivo i tada kažemo da imamo modricu. Neke modrice su veoma bolne, zato vam otkrivamo koje vam stvari iz kuhinje mogu pomoći da smanjite modrice i uklonite bol.

Led – oblog koji čini čuda

Poželjno je da nakon udarca stavite hladan oblog. Na neku tkaninu stavite malo leda i držite na modrici 15-20 minuta. Led ima antiinflamatorno dejstvo, hladnoća skuplja krvne sudove, te se bol smanjuje. Zapamtite da led ne nanosite direktno na kožu kako je ne biste oštetili.

Arnika – biljka koja leči

Arnika je biljka koja se još od davnina koristi za lečenje modrica i bola u mišićima. Ona

stimuliše cirkulaciju, ubrzava zarastanje rana i omekšava kožu. Takođe ima moćno antiinflamatorno dejstvo, koje sprečava bol i pomaže u smanjenju modrica. Možete je naći u obliku masti, kreme, gela ili ulja.

Aloje vera – lek za sve

Aloja se primenjuje kao lek u raznim situacijama. Gel od aloja vere ima visoku sposobnost prodiranja u sva tkiva. Koristi se i kao sredstvo za ubrzano zarastanje rana, eliminisanje kožnih bolesti i raznih kožnih promena. Ima i antiinflamatorno dejstvo, koje pomaže u smanjenju modrica. Ovaj gel se primenjuje direktno na modricu, preporučuje se da ga nanosite najmanje 3 puta dnevno.

Kupus

Oblog od listova kupusa pokazao se veoma delotvornim. Stavite list kupusa na modricu, stavite gazu preko toga i držite nekoliko sati. Kupus je bogat vitaminom C, što ga čini veoma efikasnim kada je borba protiv modrica u pitanju.

Blagotvorno dejstvo nevena

U narodnoj medicini neven se koristi za lečenje rana, oštećenja kože i potkožnog tkiva, čireva i još mnogo toga. Pripremite čaj od nevena tako što ćete šaku cvetova staviti u šolju proključale vode. Ostavite da se ohladi, a onda navlažite krpu ili vatu tim čajem. Nežno trljajte po ozleđenom mestu 2-3 puta dnevno.