Oprezno sa energetskim pićima

0
0

Previše obaveza a malo sna vrlo brzo dovode do iscrpljenosti. Ako tome dodamo i fenomen „prolećnog umora”, ne čudi što mnogi, u nedostatku vremena za odmor, posežu za stimulansima poput kafe, čaja i energetskih pića.

Svedoci smo i da energetska pića sve češće koriste mladi, pa čak i deca. Koje su moguće posledice prekomerne upotrebe energetskih pića autorka emisije linkTV-a „Zdravo sa Dunjom” pitala je neurologa, profesora doktora Branislava Milovanovića.

Umereno sa energetskim pićima

Doktor Milovanović podseća da svaki lek koji u maloj dozi pomaže postaje otrov u velikoj. „Dolazi do skoka pritiska, do porasta pulsa, do porasta metabolizma, a automatski, kada imate ekstremne te promene, naročito ako dođe do ekstremno povećanog pritiska, može da dođe do ozbiljnih poremećaja centralnog nervnog sistema, manjih moždanih udara, na srcu može da dođe do ozbiljnih aritimija, do srčanog udara, tako da sve što je preterano može da bude vrlo opasno za pacijenta”, upozorava neurolog.

Mladi i energetska pića

Mladi vrlo često koriste energetska pića i skloni su njihovoj zloupotrebi. Doktor Milovanović kaže da je imao veliki broj mladih pacijenata koji su imali krize svesti, čak i epileptične napade koji su se dešavali najčešće kada su se energetska pića uzimala u kombinaciji sa alkoholom. „Još gora varijanta je bila ukoliko je to energetsko piće korišćeno, recimo, sa marihuanom ili nekom vrstom droge. Tada smo imali drastične epileptične napade sa krizama svesti koji su mogli da ugroze život pacijenata.”

Stav doktora Milovanovića je da maloletna lica ne bi smela da koriste energetska pića, jer to može biti vrlo opasno. Pogledajte celu emisiju „Zdravo sa Dunjom” posvećenu ovoj temi.