Ovog vikenda čuvajte se „uskakanja”!

2
0

Za mnoge veze, pa čak i za one odnose koji se opiru da budu ukalupljeni nekim nazivom, ovaj vikend može biti ključan i zato je dodatni oprez nužan. Ako vam ni sva upozorenja i zabrane fizičkih kontakata zbog koronavirusa nisu dovoljni, evo još jednog razloga zbog kog ozbiljno treba da razmotrite da se ovog vikenda ipak pridržavate preporuka. 

Pažljivo birajte koga primate u kuću pred početak policijskog časa danas u 18h, jer morate računati na to da ćete sa gostom provesti vreme sve do izlaska sunca u ponedeljak. Dakle, opasnost koja preti u delovima Banata od vajkada ima tajnu i već zaboravljenu šifru koja sada preti da se ponovo aktivira – „Uskočila je!”. 

Situacija koju ćemo imati ovog vikenda sa zabranom kretanja mogla bi izazvati opšta „uskakanja”. Dakle, to su dva puna dana i tri pune noći života u ograničenom prostoru, bez mogućnosti bekstva da proluftirate glavu. Osim ako nemate dvorište. Ili makar terasu. Ili bar psa koga možete da izvedete. Zato je važno uključiti radare i pažljivo odabrati ko može da „uskoči”, a ko ne.

Izvorna taktika za uskakanje (tzv. uskočka taktika)

Pod punom odgovornošću da mogu biti optužena za širenje panike, samododeljena odgovornost jedne Sose nalaže mi da upozorim zaklete neženje da ovog vikenda budu na posebnom oprezu.

Naime, nekada je u delovima Vojvodine postojao običaj da devojka, kad reši da se uda a momak nikako da joj to predloži, sačeka neki vikend i prosto dođe kod svog tadašnjeg partnera na jutarnju kafu. Neke lokalne legende kažu da čak ne mora nužno biti ni dugogodišnji partner, dovoljno je da se simpatišu, pa dobra taktičarka i tu situaciju može da iskoristi. 

Dok se okrenu nakon te jutarnje kafe, bude tu i vreme za ručak, pa se gošća ponudi da gospođi majci pomogne oko rasklanjanja posuđa, pa oko pravljenja nekog dezerta i ko zna kakve sve poslove izmisli – tako padne i mrak. Onda gospođi majci bude žao da se ova svojoj kući vraća noću, pa je lepo ponudi da prenoći. Mlađani sin srećan, buduća svekrva zadovoljna svojim uspešnim provodadžisanjem, a gospođica „ipak pristane” da „uskoči” i tako se kafa pretvori u zajednički život, takozvani konkubinat, pa možda iz divljeg preraste i u pravno regulisani brak. 

Uskočke mogućnosti danas

U skladu sa današnjim izmenjenim okolnostima, možemo zamisliti situaciju da mladić ne živi sa roditeljima, ali je verovatno zatrpan svakodnevnim poslom, te mu je pomoć u kući, u najmanju ruku, dobrodošla, a mudra će „uskakuša” ponuditi svoju pomoć oko svega što joj padne na pamet, samo ako se nameračila da „uskoči”. Opcije su brojne, a samo je njena kreativnost granica.

Da neko ne pomisli da su udavače, tj. „uskakuše” isključivo one koje će fizički, bukvalno uskočiti u nečiji stan – one mogu biti vrlo dovitljive, te namamiti neiskusnog momka kod sebe, tik nešto pre 18h, da joj pomogne, na primer, oko nekog fizičkog posla. I dok se on snađe, prođe 18h i kud će, šta će, nema više napolje. E taj će imati na raspolaganju čitav vikend da se dokaže. Ako mislite da je on u manjoj „opasnosti” od onog sa stanom, u zabludi ste. Ako u ovom slučaju „turista” ipak nešto zezne, i te kako može da leti napolje, dok gospođica likuje što ga je izbacila direkt u plaćanje kazne.

Imajte na umu da uloge muškarca i žene mogu biti i potpuno obrnute, pa da „uskakuša” postane „uskok”.

Kako prepoznati potencijalnog „uskoka”/„uskakušu”?

Izgledaju sasvim skromno, pitomo, pristojno, nenametljivo, čak suzdržano, nikad upadljivo. Retko prve/-i započinju raspravu, ipak, mogući su različiti modaliteti. Pre svega, u pitanju su dame koje neće svog partnera pitati da ozvaniče svoju vezu ili su to nesigurni džentlmeni koji još nemaju hrabrosti da zaprose ili makar ponude zajedniči život jer ne žele da budu „ispaljeni”, zli jezici bi rekli da to mogu biti i neki smušeni momci. Zato ovom smišljenom diverzijom namame izabranice na kafu, tik pre policijskog časa, i onda je tokom celog vikenda posmatraju kako se ponaša u zatečenim uslovima, kako se snalazi u zajedničkom životu, u krajnjem slučaju, posmatra i sam sebe i svoje ponašanje. To mogu biti i oni koji će ovako testirati žele li uopšte da prave dugoročni plan sa osobom sa početka priče. 

Sada kada znate potencijalne vikend-diverzije suprotnog pola, dobro se pripremite i vodite računa kako provodite vikend, možda vam baš on trajno zapečati sudbinu. Čuvajte se, mnoge su se tako udale. U komentarima nam ostavite koliko vi „uskoka” poznajete lično ili znate za slične priče.

Ivana Živkov

 

2 Komentara

  1. Veoma lepo razmišljanje o ‘vanrednim’ mogućnostima .Za svaku pohvalu je da se prava upozorenja dobiju na vreme jer niko posle ne može da kaže da nije znao za to.Sviđa mi se što su pažljivo odabranim rečima za ovako važnu temu jasne smernice i muškom i ženskom stvorenju..Samo tako nastavite.Zabavno je a poučno

  2. Meni baš nije zabavno što su uvek žene te koje moraju da se na prevaru i dovijanjem ‘uvale’ muškarcu. Baš ružan i štetan stereotip!

Ostavite komentar

Unesite komentar
Unesite ime