Posni obroci – ukusni i jeftini

105

U toku je Uskršnji post, koji se zove i Veliki post zbog njegove posebne važnosti za pravoslavne vernike, ali i dužine trajanja. Mnogi veruju da je posne obroke teško napraviti, da takva hrana nije ukusna ili da je skupa. U emisiji linkTV-a „Shoping&Shteking” saznajte da li mora biti tako.

Jeka Marić, autorka popularnog bloga „Jekin kapric”, koju na Instagramu prati više od 30.000 ljudi, kaže da je za pripremu posnih jela sve stvar dobre organizacije. „Ako se obroci dobro planiraju i unapred kupuju namirnice, posna hrana ne mora biti ni skupa, ni neukusna”, kaže Jeka.

Rolnice sa ajvarom – zvuči ukusno zar ne? Ako dodamo da je za dva pleha potrebno svega 300 dinara, postaju još ukusnije. Voćna salata „happy”, prema Jekinoj preporuci, može biti divan desert ili zdrava posna užina. Trošak je stotinak dinara za četiri do pet porcija.

Preporuke za posne obroke

Jeka Marić vam za doručak preporučuje ovsenu kašu skuvanu na vodi, koja se uvek može obogatiti narendanom jabukom, sa malo cimeta, oraha ili suvog grožđa. Za ručak su tu prebranac, grašak ili riba poput šarana, oslića ili smuđa. Za večeru ona savetuje da jedete salate, obarenu testeninu sa tunjevinom ili integralni hleb sa humusom, za koji podseća da ga je mnogo jeftinije napraviti nego kupiti gotov.

Detaljne recepte popularne blogerke Jeke Marić pronaći ćete u emisiji „Shoping&Shteking”, koja se nalazi u nastavku.