Preventiva glavu čuva: obavezni lekarski pregledi sa 20, 30, 40, 50 i 60 godina

600

Žene su te koje najviše vode brigu o zdravlju dece i roditelja, ali često umeju da propuste svoje sistematske preglede. Preventiva je ipak najbolji način da sačuvate zdravlje – većina bolesti se može izlečiti, pa čak i preduprediti, ako se simptomi prepoznaju na vreme. Ovo su pregledi koje žene od 20, 30, 40, 50 i 60 godina treba obavezno da urade.

Iznenađujuće veliki broj žena nema naviku da ide na preventivne lekarske preglede, već se doktoru javlja tek onda kada se pojavi neki problem. Neke to rade iz straha kakvi će biti rezultati analiza; neke sa izgovorom da nemaju vremena ili da su pregledi skupi, a liste čekanja predugačke. Neke žene jednostavno ne uviđaju značaj redovnih pregleda.

Kod lekara se ne ide samo kada smo bolesne. Naprotiv, postoje obavezni pregledi koji se rade u određenom životnom dobu žene.

SA 20 GODINA

U dvadesetim, opšti lekarski pregled je dovoljno uraditi na svakih pet godina. Mlade žene koje nemaju nikakve promene zdravstvenog stanja trebalo bi da jednom u šest meseci odu na ginekološki pregled. Jednom mesečno, najbolje posle menstruacije, treba same da pregledaju dojke.

U ovim godinama nisu neophodne posebne analize krvi, ali bi trebalo proveriti nivo holesterola. Ukoliko su rezultati normalni, analizu ponovo uraditi za tri godine.

Redovno meriti krvi pritisak. Ukoliko se jave problemi sa vidom, javiti se oftalmologu, a na redovne preglede kod ovog specijaliste ići svake druge godine.

Jednom godišnje ići kod zubara na redovan pregled i, ukoliko je potrebno, na skidanje kamenca.

SA 30 GODINA

U tridesetim, obavezne su redovne posete zubaru i očnom lekaru. Treba pratiti promene na koži, posebno na mladežima.

Takođe, nastaviti sa samopregledom grudi. Ako je neko u porodici imao rak dojke, treba ići i na ultrazvučni pregled, a ukoliko doktor smatra da ima potrebe, daće uput i za mamografiju.

Jednom godišnje obavezno treba uraditi PAPA test, kako bi se na vreme uočile eventualne promene na grliću materice. Žene koje planiraju trudnoću treba da znaju da to zahteva dodatne odlaske ginekologu.

Proveriti nivo lipida u krvi; ako je rezultat normalan, kontrolu zakazati za godinu dana. Povišen nivo masnoća u krvi glavni je uzrok nastanka arterioskleroze, koja dovodi do srčanih oboljenja.

Sredinom tridesetih, treba početi da se misli na kosti – unositi dovoljno kalcijuma i redovno vežbati. Test gustine kostiju obično se radi tek oko pedesete godine, ali se izrazito mršavim ženama savetuje da ga urade ranije. Neuhranjenost dovodi do hormonalnih poremećaja, zbog čega slabi proizvodnja estrogena, koji je ključan za zdrave kosti.

Na svakih deset godina treba uraditi revakcinaciju na tetanus.

SA 40 GODINA

Već od četrdesete godine jednom godišnje treba ići na mamografski pregled, koji može da otkrije karcinom u najranijoj fazi. Isto tako, jednom u godinu dana treba uraditi vaginalni ultrazvučni pregled, kao i proveru hormona štitne žlezde.

Nastaviti sa godišnjim pregledima kod zubara i obavezno skidati kamenac. Na oftalmološke preglede ići na svake dve godine, a posle 45. obavezno uraditi detaljan pregled na glaukom.

Takođe, nastaviti sa redovnom kontrolom krvnog pritiska. Ako je nivo holesterola i dalje u normali, proveravati ga na svakih pet godina.

Srčane bolesti su najčešći uzrok smrti kod žena između 40 i 50 godina, pa EKG i ultrazvuk srca treba raditi na svakih pet godina.

Obavezna je i provera nivoa šećera u krvi, kako bi se predupredio dijabetes. Žene u ovom periodu dobijaju najviše kilograma, pa lekar može savetovati poseban režim ishrane, kao i redovnije vežbanje. Jednom u pet godina obaviti kompletan sistematski pregled.

SA 50 GODINA

Sa ulaskom u pedesete preporučuje se redovno vakcinisanje protiv gripa. Treba nastaviti sa redovnim kontrolama kod očnog lekara i stomatologa i obavezno proveravati krvni pritisak.

Jednom godišnje ići na mamografiju i raditi EKG. Proveravati nivo šećera u krvi jednom u godinu dana, a u slučaju gojaznosti i češće.

U menopauzi se povećava rizik od srčanih oboljenja i osteoporoze – zato treba uraditi test gustine kostiju, čime se utvrđuje stepen rizika od nastanka osteoporoze i preloma. Bez obzira na rezultat, treba uzimati dodatne količine kalcijuma i magnezijuma.

Jednom godišnje treba uraditi vaginalni ultrazvučni pregled. U ovom periodu poželjno je uraditi kolonoskopiju, jer se pregledom debelog creva otklanja rizik od razvoja polipa ili karcinoma.

SA 60 GODINA

U šezdesetim jednom godišnje treba ići na mamografiju, kod kardiologa i na pregled karlice i uraditi PAPA test.

Svake dve godine treba ponoviti testove gustine kostiju. Više od 50% žena ove dobi boluje od osteoporoze.

Svakih pet godina uraditi kolonoskopiju, jer kod žena nakon šezdesete godine raste rizik od raka debelog creva.