Put do kvalitetnog sna

0
0

Da li je i vama poznata opaka borba sa nesanicom? Ponekad je osam sati dobrog sna nemoguća misija za svakog od nas. Srećom, i za ovaj problem ima leka. Uz nekoliko dobrih trikova zauvek ćete se rešiti nesanice.

Nedostatak sna može biti pravo mučenje. Iako stručnjaci tvrde da zdrav san treba da postane prioritet, sve je više ljudi koji imaju problem sa spavanjem.

San je od velike važnosti za poboljšanje kvaliteta života. Utiče na zdravlje, raspoloženje i aktivnosti tokom čitavog dana. Ako nesanica postane česta, može izazvati srčane bolesti, depresiju, a povezuje se čak i sa povišenim holesterolom. Ovi saveti mogu vam pomoći da vaš san bude kvalitetniji.

Još samo ovo da pogledam

Ova rečenica vam je sigurno poznata. Korišćenje pametnih telefona i ostalih uređaja neće vam pomoći da zaspite. Naprotiv, bićete u iskušenju da pogledate još neki od ponuđenih sadržaja. Zato iskuljučite telefone i pravac u krevet!

Ah, te male navike

Rutina pred spavanje veoma je važna. Ona u velikoj meri utiče na kvalitet sna. Ako imate dete, znate koliko im je važno da se njihove male navike poštuju. Zato bi bilo dobro da i sebi priuštite rutinu koje ćete se pridržavati.

Čišćenje lica, pranje zuba ili čuvena šolja toplog mleka učiniće da se osećate prijatnije. Uvek je dobra ideja da pripremite stvari koje su vam sledećeg dana potrebne. Na taj način ćete rasterećeni odlaziti na spavanje.

U devet u krevet

Složićete se da smo svi lošeg raspoloženja i da se teže budimo ukoliko imamo nekoliko sati sna. Kvalitetan san tokom noći pomaže vam da lakše ustanete ujutru. Zato pokušajte da na spavanje odlazite u približno isto vreme. Za početak je korisno da postavite alarm koji će vas obaveštavati da je vreme za spavanje. Ovaj raspored bi trebalo da važi čak i kada niste u obavezi da ustajete u određeno vreme.

Dobri i loši saveznici

Treba imati u vidu da je ishrana jedan od najbitnijih faktora. Umesto jake večere možete spremiti nešto laganije – na primer brokoli ili neko drugo povrće koje volite. Konzumiranje kafe i gaziranih sokova pre spavanja nije pametan potez. Čaša vode ili biljni čaj, na primer od kamilice, može vam pomoći da zaspite. Pored kvalitetnog sna, ovo će vam pomoći da održite vitku liniju.

Milena Jeremić

Ostavite komentar

Unesite komentar
Unesite ime