Renesansa second handa

0
0

Second hand je postao opsesija zrelih žena sa izgrađenim stilom, pa na forumima moderne, urbane žene raspravljaju koji second hand nudi bolju, kvalitetniju, jeftiniju, markiranu robu. Bez ikakvog stida, sa ponosom što umeju da izaberu i u hrpi krpa nađu odlične krpice, žene se kao u filmovima otimaju kad stigne „nova” roba.

Pre 30 godina second hand je bila „ona” radnja u koju se ulazilo isključivo ako je u nekim zabačenim ulicama, daleko od pogleda sveta, pa su žene tek stidljivo ulazile. Bilo ih je sramota da priznaju svoju nemaštinu kao motiv da uđu i kupe nešto adekvatno svom imovnom statusu. Muškarci tamo nisu ulazili. Očekivali smo da će second hand izumreti „čim nam skinu sankcije i izađemo iz krize”. Ipak, preživeo je – i sve je aktuelniji.

Second hand – hrabrost ili dokaz izgrađenog stila?

Pre 20 godina oni koji tamo kupuju su važili za ekscentrike, ali su tada žene tvrdile da mogu da nađu odličnu, a jeftinu odeću, čak mnogo kvalitetniju od one u prodavnicama. A onda je pre desetak godina second hand postao sigurno mesto gde možete kupiti markiranu robu, ali po niskim cenama, jer ju je neko pre vas već nosio. Naravno, odmah vidite ako su te stvari baš iznošene i takve radnje počnete da zaobilazite.

Zbog toga vlasnici second hand radnji ozbiljno drže do svog rejtinga, jer znaju da jedna greška može da im putem negativnog marketinga donese više štete nego što koristi može da im donese sva mesečno prodata roba.

Second hand kupoholičarka razvija novo zanimanje

U međuvremenu je postalo prirodno i poželjno kupovati u second handu. Važi da tu kupuju žene od stila, koje će svaki komad odeće umeti da iskombinuju sa onim što već imaju tako da to sve zajedno bude vrhunsko pakovanje.

„Ako nemaš stila, moraš da se rukovodiš onim da kupuješ samo ono što je skupo kako ne bi pogrešila. Ako, pak, imaš stila, tvoje oko će i među jeftinim krpicama moći da nađe ono što je kvalitetno i originalno skupo”, kaže nam Ljupka Nataroš (33), dizajnerka pačvork odeće i torbi.

Ono što je sadašnji trend, a zasniva se na second hand ideji i logici, jeste povremeno formiranje buvljaka na raznim gradskim urbanim lokacijama, gde direktno sa drugim prodavcima/kupcima razmenjujete svoje nošene stvari za tuđe, isto tako nošene.

Nova primena starog pravila: „Manje je više”

„U second hand i na buvljake sam počela da idem 2000. godine tražeći odeću kakvu sam zamislila za neke svoje kreacije, a bilo mi je skupo da dajem silne pare na baš takve komade. Počela sam da se rukovodim onom izrekom manje je više za sve što se odnosi na novčanik i moguće uštede i odbila da plaćam farmerice nekoliko hiljada, pa počela da kupujem one od 50 do 100 dinara. Otkrila sam da se less is more ne odnosi samo na šminku i od tada uglavnom kupujem u second handu”, kaže naša sagovornica. Ona je upravo od second hand odeće počela da dizajnira razne pačvork komade. Materijale i dezene koje tamo pronađe pretvara u sasvim nove i neprepoznatljive komade odeće ili torbe, a onda ih izlaže na raznim sajmovima, buvljacima i na internetu.

Znate li da i u Srbiji možete razmeniti dečju odeću?

Još jedan novitet u Srbiji, koji su mnoge mame dočekale s ogromnim olakšanjem, jeste second hand – buvljak za bebe i baš malu decu. Roditelji često ne znaju šta će sa odećom koju njihovi mališani brzo prerastu; još ako je dete čistunac – onda imate praktično novo odelce, malo nošeno, a već kupujete drugo. Neke beogradske mame su se zato setile da na jednom mestu razmene tu nošenu, a očuvanu odeću svoje dece za isto tako očuvanu odeću koju su nosila malo veća deca.

Iako ste potpuno slobodni da kupujete sve što je dostupno u second handu, i za kupovinu u ovim šopovima postoje univerzalna pravila. Muškarci se često zafrkavaju: „Ne kupuj tuđe gaće!”, no toga i nema u ovim radnjama. Uglavnom. A ako ima – to zaobiđite, predlažu lekari.

Ono čega definitivno ima, a za šta ortopedi kažu da baš i nije najpametniji izbor, jeste tuđa obuća. Naime, svaka obuća formira se po nozi prvog vlasnika i svaki sledeći ima muku da je preoblikuje. Ne kaže se za džaba „osećam se kao u tuđim cipelama” kad vam nešto nije udobno. Važno je da znate da u većini slučajva neće ni postati udobnije, ma koliko se trudili da to rešite. A sigurni smo da bi se i dermatolozi složili sa idejom da se obuća ne kupuje u second handu, posebno ne sandale. Pomislite koliko je teško iskoreniti gljivice – posebno tuđe.

Šta vaši muževi kupuju u online second handu?

Međutim, internet polako preuzima i ovaj vid kupovine, pa je tako second hand na internetu lansirao mnoge sajtove, što domaće što strane, koji žive upravo na preprodaji nošene odeće, ali i obuće, knjiga, slušalica i svega što vam pada na pamet. Uostalom, verovatno već uveliko imate nalog na bar jednom od tih online sajtova za kupovinu polovnih stvari. Makar i samo da biste nešto prodali. I, za pravo čudo, korisnici ovih sajtova su mnogo češće muškarci nego žene. Da li zbog toga što ih niko ne vidi skrivene iza monitora ili možda samo zbog cene, tek – i muškarci su dolijali second hand kupovinama.

Postoje informacije da ljudi kupuju odeću u second handu i da bi je dalje prodavali na internetu kao nove stvari. Dakle, budite obazrivi kad je reč o third handu, tj. trećoj ruci prodaje stvari, i dobro se raspitajte šta kupujete.

Ivana Živkov