Sam svoj majstor – evo kako da sami okrečite stan i uštedite novac

886

Krečenje je jedan od onih prolećnih poslova koje obično vezujemo za muškarce. Greška! Svaka žena bi takođe mogla da se prihvati valjka, četke i kantice sa bojom i krene u napad! Napad na zid, koji vapi za osveženjem. Jer, najjeftinija varijanta je da krečite sami, i to u belu boju.

Ako angažujete stručnjaka, cena krečenja i gletovanja koštaće vas od 1 do 3 evra po kvadratu, samo krečenje od 0,5 do 1,5 evra, a čišćenje stana posle svega toga oko 450 dinara na sat. Međutim, ako ipak želite da budete sam svoj majstor, evo koliko će sve to da izađe.

CENE ALATA ZA KREČENJE

Najlon – od 45 dinara (20 kvadrata)

Krep-trake – od 38 dinara po koturu

Mali i veliki valjak – od 45 do 1.580 dinara

Četke – od 55 do 850 dinara

Teleskop – od 2.550 dinara

Mikseri – od 200 do 11.070 dinara

CENE MATERIJALA ZA KREČENJE

Podloga – između 300 i 400 dinara

Poludisperzija (bela boja) – od 1.160 do 1.500 dinara po kantici

* Birajte perive boje, trajanje im je od 4 do 5 godina, lako se održavaju.

Okrečite stan kao profesionalac

Prvi korak pri krečenju je zaštita stvari. Za zaštitu nameštaja koristite tanak najlon, a za zaštitu poda debeli. Potom je potrebno očistiti zidove, uglavnom od paučine. Kada ste prošli ova prva dva koraka, sve je spremno za nanošenje podloge, a potom i za farbanje.

Kako bismo i mi savladali osnovne veštine zanata, koji je popularan i kod nas i preko grane (gde je, naravno, bolje i plaćen), pozvali smo molera Darka Saičića.

Darko nam je obezbedio zid koji je trebalo da bude okrečen. Pogledajte kako se naša novinarka Nada Gligorović snašla u svojoj prvoj novoj ulozi – ulozi molera. I ne zaboravite, ako i vi uspete da savladate krečenje, ne samo da ćete uštedeti novac već ćete se i dobro zabaviti.